Fem minnesvärda sporthändelser

Sport är kultur och idag fokuserar jag på sporthändelser jag minns. Inte de objektivt största i historien alltså, utan mina personliga favoriter.

VM-brons i fotboll 1994 är såklart en sporthändelse som inte går att bortse ifrån. Jag var 20 år, såg matchen med kompisar och efter den gick vi ut på stan. Ofta har jag svårt att förstå att mina elever inte ens levde när det här hände.

OS-silver i fotboll 2021 (eller 2020, fast ändå inte 2020) är kanske egentligen en ännu större händelse. Det är bara det att du vinner en bronsmatch och förlorar en final när du får silver.

Blåvitts seger mot Manchester United  i Champions League 1994 är en av de fotbollsmatcher jag minns mest. Jag såg även segermatchen mot AC Milan på plats på Nya Ullevi.

OS i Aten 2004 innehöll så många stora händelser att jag inte kan välja. Främst gäller det friidrott där såväl Carolina Klüft, Stefan Holm och Christian Olsson tog guld. Det gjorde även kanotisterna Henrik Nilsson och Markus Oscarsson, medan Ara Abrahamian snarare förlorade ett guld och blev en av tidernas mest bittra silvermedaljörer.

Skidstafetten 4 x 10 km, OS i Sarajevo 1984 blev lite väl spännande när Thomas Wassberg börjar trögt, men kommer in som etta, en plats som försvaras av Benny Kohlberg och Janne Ottosson, men när Gunde Svan ramlar på sista sträckan blir det lite väl spännande innan Sverige tog guld 50 meter före Sovjetunionen. Egentligen var det kanske ännu coolare när Thomas Wassberg tog guldet på femmilen före sin lagkamrat och störste konkurrent Gunde Svan.

 

Rulla till toppen
%d