Läsrådet presenteras

Bakgrunden till temat LÄS! LÄS! LÄS! är precis det som Amanda Lind talade om under invigningen, att språket är centralt för att kunna delta i samhället. Den som inte läser får ett begränsat ordförråd och riskerar att hamna utanför demokratin. Läs för barnen, läs med barnen och läs själv, säger Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen och lyfter fram att barn gör som vi gör, inte som vi säger.

Amanda Lind, kulturminister och Svante Weyler, numera styrelseordförande för Kulturrådet fortsätter samtalet kring läsning och varför det behövs satsningar. Läsandet går ner hos barn och unga, men också hos vuxna. Ett trendbrott verkar kommit under pandemin och jag hoppas att läsningen och bokförsäljningen fortsätter att öka. Som Amanda Lind påpekar är det inte så himla enkelt att få tonåringar att läsa, men att bra böcker och sakargument kring vikten av språk kan hjälpa.

Det nyinstiftade Läsrådet presenteras av Amanda Lind. Rådet inrättas under Kulturrådet och därför är Läsrådets ordförande Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet. Ledamöter är också Dilsa Demirbag-Sten, Berättarministeriet, Marlen Eskander, Läsfrämjarinstitutet, Katti Hoflin, Kulturchef Västra Götaland, Ingela Korsell, författare, Elin Nord, universitesbibliotekarie, Magnus Persson, professor, Helya Riazat, rektor och grundare Järvaskolan, Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan i Stockholm.

Elin Nord talar om tillgänglig läsning som en hjärtefråga och jag håller verkligen med om det. Fokus på unga, som Katti Hoflin påpekar är det verkligen viktigt att vi stärker ungas läsning. Att en femtedel av ungdomarna lämnar grundskolan utan att kunna läsa, trots att de borde ha erbjudits möjligheten att läsa.

Ingela Korsell lyfter vikten av att böcker syns i media, i hemmen och inte minst i skolan. Svante Weyler är inne på att det inte bara kan handla om att locka, utan också om piska. Ska alla vara tvungna att läsa ett visst antal böcker under skoltiden? Jag är inne på att det måste finnas tydligare skrivningar i kursplanerna om att eleverna måste läsa böcker. Nu står det texter, vilket i teorin (och tyvärr också i praktiken) kan innebära att eleverna endast möter kortare texter.

Katti Hoflin lyfter vikten av samarbete, för även om det är kommuner och företag som ansvarar för skolan måste regioner och stat också gå in. Jag ska inte lyfta skolsystemet här, men visst är det katastrofalt att skolbibliotek inte finns på alla skolor och att det ses som okej. Ingela Korsell önskar sig fler författarbesök i skolorna även när budgeten inte tillåter det. Lust framför tvång är hennes melodi.

1 reaktion på ”Läsrådet presenteras”

  1. Pingback: Tankar efter Bokmässan 2021 – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: