Bokmässan 2021 är invigd

När jag gick in i mässhallen möttes jag inte av ett myller människor, inte heller av förlagsmontrar. Som alltid har jag svårt att hitta rätt, men vad hjälper det att jag äntligen fått koll på var J-salar och K-salar ligger, när allt nu heter något annat. Jag letade mig till studio B och invigningen av Bokmässan. Där uppmärksammar Bokmässans Frida Edman att det är 20 år sedan Dawit Isaak fängslades.

Ett av årets teman är demokrati och Peter Örn, ordförande i kommittén Demokrati 100år, talar engagerat och passionerat om Selma Lagerlöf, att sätta världen i rörelse och vikten av att värna demokratin. Som programchefen Oskar Engström påpekar hör demokrati och litteratur verkligen ihop.

LÄS! LÄS! LÄS! är tema även i år och att få speciellt unga att läsa mer är som ni vet något som är centralt för mig. När kulturminister Amanda Lind officiellt inviger årets Bokmässa lyfter hon litteraturens kraft och att våra barn och unga får ta del av litteraturen och språket. Efter rösträtten är språket den viktigaste förutsättningen för att bli delaktig i demokratin.

Det är hundra år sedan demokratin utökades till att innefatta även kvinnor och det uppmärksammar Lind självklart. Hot, hat och röster som tystas, att demokratin inte är någon självklarhet, är något vi behöver vara medvetna om. Lind lyfter hotet mot det fria ordet och konsten runt om i världen. Att erbjuda en konstnärlig fristad, som Göteborg gör, har stor betydelse, påpekar hon.

Det blir nog bra det här trots allt. Idag, lördag och söndag blir det häng i studios och vid scener, medan jag imorgon tänker utnyttja mitt hotellrum till max och se på Bokmässan Play.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: