Återvändsgränder

Gabi Beltrán föddes i Palma de Mallorca 1966 och Återvändsgränder, med undertiteln Min uppväxt i Palma de Mallorca, är en grafisk självbiografi om ett liv långt bortom turiststråken. Beltrán varvar korta, tecknade kapitel med illustrationer av Bartolomé Seguí med korta texter som handlar om ett liv längre fram. Huvuddelen av boken utspelar sig dock på 1980-talet och när vi träffar Gabo för första gången är han fjorton år. Han och hans kompisar driver runt i stadens mindre bemedlade kvarter. De lyckas få tag på öl, köper cigaretter styckvis och de prostituerade ger en oväntad inkomst.

Det är en tuff barndom som Gabi haft. Att hans mamma förr var den vackraste kvinnan i kvarteret märks inte längre och hon tar ut frustrationen på sin son. Kärlek eller ens tillhörighet är något Gabi inte tror är för honom. Visst har han kompisar, vänner till och med och visst har han sällskap, men samtidigt gör han allt för att inte känna allt för mycket. Tonåren är alltid tuff, men för Gabi och hans vänner är det tuffare än för många andra.

Jag tycker mycket om Återvändsgränder, kanske mest för att den ger mig inblick i en värld som jag tidigare inte visste något om. Nu har jag visserligen inte ens varit på de finare delarna av Mallorca, men klart är att en charterresa inte kommer att ge samma bild av ön.

1 reaktion på ”Återvändsgränder”

  1. Pingback: Sammanställning av läsresan kring Medelhavet – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: