Veckans kulturfråga v.28 2021

Idag är det kronprinsessans födelsedag och kungligheter blir därför temat för veckans kulturfråga.

Vilken bok, film eller tv-serie med kungligheter i centrum tycker du extra mycket om?

När jag var yngre läste jag Annamarie Selinkos bok Désirée om och om igen. Den handlar om den unga flickan Bernhardine Eugénie Désirée Clary från Marseille som flyttat till Paris med familjen.

Familjen Clary tog emot två bröder från Korsika på besök. De hette Napoleon och Joseph Bonaparte. Den senare gifte sig med Desirées syster Julie och faktum är att Desirée själv var förlovad med den yngre brodern Napoleon.

Nu blev Julie sedermera drottning av Spanien, men trots att Napoleon krönte sig själv till kejsare över Frankrike, blev Desirée aldrig kejsarinna. Istället bröt han förlovningen och gifte sig med Joséphine de Beauharnais. Désirée träffar istället Jean Baptiste Bernadotte och de får sonen Oscar tillsammans. När de flyttar till Sverige och blir vår kungafamilj byter de namn till Karl XIV Johan och Desideria. 

Sedan måste jag lägga till två tv-serier, en jag tyckte mycket om, men tappade bort och en jag inte riktigt kommit in i trots flera försök. Jag talar om Victoria om drottning Victoria, som jag bara såg första säsongen av och gillade skarpt och The Crown, som jag vill älska, men faktiskt tycker är rätt seg och jag har därför fastnat någonstans i början av säsong 2.

 

7 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.28 2021”

  1. Jag bidrar med en bok som utspelar sig under Tudorepoken. Och sen önskar jag att jag kunde minnas namnet på en TV-serie som utspelar sig under den victorianska tiden, men ack, jag kommer inte ihåg.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: