En kväll i juni

Det är sommar och det är sol i Anna Lönnqvists nya bok En kväll i juni och självklart är det dessutom känslor som frodas. Den första junikvällen vi får uppleva är 2007 och vi tar oss till Gröna Lund. Ella är där med sin kusin och hennes nya pojkvän. En gammal tradition som de inte vill bryta, men pojkvänner brukar inte vara med och Ellas syster brukar inte saknas. Ella smiter i väg och på vägen ut från nöjesparken träffar hon Ben. Han ska snart ta tåget hem till Kiruna, men har några timmar att slå ihjäl och Ella tackar ja till att hålla honom sällskap. När de slutligen skils åt lovar de varandra att hålla kontakten, men Ben hör aldrig av sig.

Tolv år senare tänker Ella fortfarande på de här magiska timmarna ibland, mest av allt när hon tvivlar på sitt nuvarande förhållande. Egentligen är hon och Leon det perfekta paret. De har varit vänner sedan de var sju och vet allt om varandra. Det är bara det att passion, om den någonsin funnits, har försvunnit och Ben verkar aldrig så glad som när han pratar om sin nya kollega. För rättvisans skull är det Ben som verkar tro mest på sig och Ella. Ingen skugga ska falla över honom alltså.

Det är sommaren 2019 och på en förlagsfest ser Ella Ben igen för första gången på många år. Hon är frilansare och får i uppdrag av Berghs förlag att skriva Fredrika Berghs memoarer. Ben är chef för sin papps företag och Fredrika, som är en av Sveriges mest framgångsrika näringslivskvinnor, är hans mentor. Ellas arbete med boken, Fredrikas berättelser om sin stora kärlek och alla funderingar kring vem som egentligen är den rätte samsas i denna mycket trevliga feelgoodhistoria.

Trots att En kväll i juni följer många av de typiska genredragen är det här en väldigt bra på inom feelgoodgenren. Karaktärerna är trevliga att följa, författaren räds inte svåra frågor och det är inte minst försommartrevlig och romantiskt så att det räcker och blir över. En perfekt semesterbok med andra ord. När man, som jag, dessutom hamnat i något av en lässvacka är det riktigt skönt med en bok som är svår att släppa.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: