Alla utom vi säsong 1

Jag ser Alla utom vi med Alba August och Björn Gustafsson och känner en otrolig tacksamhet över mina två barn som kom (alldeles för tätt) utan att vi ens behövde tänka eller planera (och det gjorde vi inte heller). Att få två barn tätt är inte alltid enkelt, men jag är så himla glad att de finns. Att behöva genomlida det som beskrivs i serien verkar vara en total mardröm. Ännu värre blir det när alla runt omkring verkar skaffa barn och dessutom lägger ut idylliska familjebilder på Instagram. Vän efter vän berättar om sin graviditet och därefter kan de inte prata om något annat.

Alla utom vi handlar om Hilma och Ola som verkligen, verkligen vill ha ett barn. De har försökt länge och nu ska de genomgå en ivf-behandling. I första avsnittet får vi följa med dem till kliniken och besöket blir allt annat än trevligt. Hilma har bara fem äggblåsor och inser snabbt att chansen att få ett barn är ganska liten. Läkaren försöker peppa dem, men är mer klumpig än förstående. När de sedan tar en kaffe efteråt träffar de en bekant som självklart har en bebis och som (lika självklart) undrar om det inte är dags för Hilma och Ola att skaffa barn. När de försiktigt avslöjar att det går lite trögt får de en mängd (oombedda) råd om hur de ska äta, motionera och tänka. Till slut får Ola ett spel och berättar med all önskvärd tydlighet om vad de just gjort. Jag förstår honom. Alla dessa märkliga råd som folk så snällt bjuder på. Sjukt irriterande även under en graviditet och med säkerhet ännu mer irriterande när den låter vänta på sig. Vet ni vad jag tror att ni behöver? Att de inte nitar alla som ställer denna retoriska fråga.

Jag tror att det var i Klara Zimmergrens sommarprogram för många år sedan som jag hörde ett råd jag försöker följa. Det handlar om att aldrig fråga någon runt 30 eller 40 om de har barn. De som har kommer garanterat att börja prata om dem och de som inte har vill troligen inte förklara sig. Bra råd. Fler borde följa det. Situationerna när Hilma och/eller Ola får frågan om när de ska skaffa barn är många och varje gång skildras smärtan, ofta ordlös. Hilma är helt fixerad vid sociala medier och bilderna som antyder att alla andra är superduperlyckliga precis hela tiden med sina perfekta hus, perfekta partners och perfekta barn. Visserligen visar familjemiddagar motsatsen, men ändå. Om de bara får barn, gärna tvillingar, så kommer livet att bli komplett. Vi får följa deras kamp för att bli föräldrar och jag känner med dem när all barnlängtan läggs i händerna på den rätt osmidige doktor Lindgren, spelad av David Lenneman. Han är inblandad i flera rätt pinsamma scener och gör ett fantastiskt jobb. Som skådespelare då. Som läkare hade jag aldrig velat ha honom i min närhet.

Hilma och Ola kämpar på genom med- och motgång och jag vill så gärna att de ska få det där barnet de längtar så mycket efter. Samtidigt är det inte bara fantastiskt att ha barn och Olas bror Simon (Christopher Wagelin) önskar inte sällan bort sina. Han har dessutom planerat världens bästa studentpresent, en kasse fylld av alla kvitton på allt som hans barn kostat honom. Men visst, det är lätt att svära över de barn man har, för de finns där trots allt och få skulle vilja vara utan sina ungar hur irriterande de än må vara ibland. Lika trött som Hilma och Ola är på andras prat om sina barn, lika mycket längtar de efter att få vara en del av gemenskapen när vännerna diskuterar femminutersmetoden och vilken barnvgn som är bäst.

Jag tycker verkligen att Alba August och Björn Gustafsson är fantastiska. Helt fantastiska! Faktiskt är jag helt förälskad i dem båda. Eller ja, i Hilma och Ola då och sättet August och Gustafsson porträtterar dem. De gör Alla utom vi till en serie utöver det vanliga. Humor och allvar blandas fint och det är lätt att engagera sig i det barnlängtande parets öde. Manuset är rappt och roligt (maken undrade vad det var jag tittade på och fnissade så mycket åt) och svaret är att jag fnissade åt alla absurda situationer och dialoger som finns i serien Alla utom vi. Som den när Hilma och Ola sitter och pratar om ett barn som leker på fertilitetskliniken och är övertygade om att hon är utplacerad för att de ska lockas att betala ”typ fyrahundra miljoner” för fortsatt behandling. De pratar om allt, även det mest förbjudna och det är ganska uppfriskande. Kanske är de extra samspelta eftersom de också varit ett par i verkligheten, eller så är de bara riktigt bra skådespelare. Jag tror på det senare, men att det faktum att de känner varandra väl kan definitivt vara en fördel.

Erik Johansson (som gör en fantastisk biroll den överhurtiga vloggaren Goliat Äppelblom) regidebuterar och har skrivit manus tillsammans med Sebastian Johansson. Ett manus som är löst baserat på den kanadensiska serien How to buy a baby. Andra säsong är redan på gång, vilket jag verkligen fram emot. Alla utom vi är nämligen en riktigt bra serie som jag hoppas kommer att nå många tittare. 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: