Midnattsbiblioteket

Matt Haig har blivit en favoritförfattare efter att jag läst tre riktigt bra böcker av honom. Midnattsbiblioteket är hans senaste skönlitterära bok och den utspelar sig som titeln antyder i ett bibliotek. Ett mycket ovanligt sådant. Den som hamnar där är Nora Seed, en ung kvinna som är ganska missnöjd med sitt liv. Vi träffar henne första gången 27 timmar innan hon bestämmer sig för att dö genom att ta en överdos. Droppen blir att hennes älskade katt Voltaire hittas död av grannen Ash. Nu har hon verkligen ingen kvar som bryr sig om henne och ingenting att leva för längre.

I det liv hon lämnar har hon varit en lovande simmare, spelat i bandet Labyrinterna tillsammans med sin bror, studerat filosofi, nästan gift sig med Dan men dumpat honom två dagar innan bröllopet, därefter var tanken att hon skulle åka med sin vän Izzy till Australien men hon ställer in. Nu bor hon istället ensam med Voltaire i en lägenhet i Bedford, arbetar i musikaffären Strängteorin och ger pianolektioner. Hon är också både ensam och deprimerad. Som alla andra säkert har funderar hon över alla val hon gjort i sitt liv. Tänk om hon inte slutat simma, om hon inte hoppat av Labyrinterna, om hon gift sig med Dan eller rest till Australien med Izzy. Hade hon haft ett bättre liv då?

De första kapitlen ägnas åt att beskriva det liv Nora har. Ett liv där alla möjligheter och drömmar verkar ha gått förlorade och hon känner sig otroligt ensam. Vi vet hela tiden att hon kommer att försöka ta sitt liv, men när hon väl gör det misslyckas honom, precis som hon misslyckats med allt annat. Innan hon dör hamnar hon i Midnattsbiblioteket där hennes gamla skolbibliotekarie Mrs Elm arbetar. Hon förklarar att Nora kommit till biblioteket som finns mellan liv och död. Ett bibliotek fyllt av böcker som berättar alla andra möjliga liv som Nora kunde ha fått om hon gjort andra val. Nora ska få pröva några av dem, stanna så länge hon vill och lämna när hon önskar. Det liv hon lämnar kan hon aldrig återvända till, men hon får lov att stanna och levande vidare i ett alternativt liv om hon önskar. Det går också att lämna biblioteket och återgå till hennes vanliga liv. Det är dags för Nora att bestämma hur hon vill leva.

Liv efter liv testas och de har alla fördelar och nackdelar. Jag gillar konceptet och även om jag ibland stör mig på att det blir lite väl mycket självhjälpsbok av det hela, men jag köper det trots allt och tycker om att få följa Nina. Matt Haig får fram sitt budskap väl och jag ser Midnattsbiblioteket som en replik till den självbiografiska Skäl att fortsätta leva. Även Nina behöver skäl att fortsätta leva och hennes jakt är minst sagt omtumlande.

 

 

Rulla till toppen
%d