Rotvälta av Tove Alsterdal

Första boken jag läste under 2021 var Rotvälta av Tove Alsterdal som utsågs till 2020 års bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Ett nytt och ett gammalt brott står i centrum och två personer i samma familj är inblandade. När berättelsen inleds ligger en äldre man död i badkaret. Samtidigt kör en yngre man en bil genom Sverige, som ska levereras till hans uppdragsgivare för en framtida försäljning. På vägen svänger han av E4 och tar en omväg och besöker sitt barndomshem. Ett hem som han inte varit i på länge. Modern bor inte kvar, men han funderar på att träffa sin far. När han kommer till huset hittar han den äldre mannen död i badrummet. Mördad. Han får panik och flyr, men grannen har hunnit ringa polisen.

Att Olof, som den yngre mannen heter, väljer att fly är inte så konstigt inser vi snart. Som fjortonåring erkände han ett mord på en något äldre tjej och sedan dess har han inte återsett sin hemby. Det blev ungdomsvård och även därefter har livet gått minst sagt knackigt. Han har inte haft kontakt med sin familj, inte ens systern som bor i samma stad. Skammen över det förflutna är för stor. Polisen Eira Sjödin är uppvuxen i trakten och hon var 9 år när Olof Hagström erkände mordet på Lina Stavred. Kroppen dumpades i Ångermanälven, men hittades aldrig. Mordet har påverkat bygden mycket och det är inte konstigt att Olof inte varit där på mer än 20 år. Nu är han tillbaka samtidigt som hans far hittas mördad. Självklart är han den förste som misstänks för mordet.

När Eira börjar utreda mordet på Sven Hagström blir hon också nyfiken på det mord som Olof erkände och dömdes för. Parallellt med nutidshistorien får vi också följa Olof och Lena de sista dagarna innan livet tar slut för dem båda. Alsterdal avslöjar skickligt bit för bit i ett komplext pussel där vändningarna är många. Visserligen anar jag ganska tidigt hur det kan ha gått till, men riktigt säker är jag inte förrän sista biten är lagd. Jag tycker också om att lära känna Eira Sjödin och berörs av hennes försök att skapa en stabil tillvaro för sin dementa mor. Alsterdal är utan tvekan en mycket bra spänningsförfattare som jag ser fram emot att läsa mer av.

2 reaktioner på ”Rotvälta av Tove Alsterdal”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: