De har skrivit årets bästa kriminalromaner 2020

Idag avslöjade Svenska Deckarakademin vilka böcker de anser vara årets bästa kriminalromaner. Priset delas ut i tre kategorier: bästa svenska kriminalroman, bästa översatta kriminalroman och bästa debutant och fem titlar i varje kategori nominerades.

Vinnarna blev följande:

Till bästa svenska kriminalroman utsågs Rotvälta av Tove Alsterdal, utgiven av Lind & co och det är definitivt en bok jag vill läsa. Förra året läste jag Blindtunnel och det var faktiskt mitt första möte med Alsterdal, mycket tack vare Svenska Deckarakademin.

Till bästa debutant utsågs Dödssynden av Maria Grund, utgiven av Modernista. Den utspelar sig på en icke namngiven ö utanför Sveriges östkust och det är en fjortonåring som hittas död. Öar och mördade barn är inte mina favoritingredienser, men kanske läser jag ändå.

Till bästa översatta kriminalroman utsågs Villebråd av Deon Meyer, översatt av Mia Gahne och utgiven av Weyler förlag. Kanske är det dags för mig att återta bekantskapen med Meyer, som jag läst ett par böcker av men aldrig riktigt fastnat för.

Spårhunden, priset för 2020 års bästa barn- och ungdomsdeckare, gick till Kalle Holmqvist för Det går en mördare lös – en historia från 1721 utgiven av Liber.

1 reaktion på ”De har skrivit årets bästa kriminalromaner 2020”

  1. Pingback: Rotvälta av Tove Alsterdal – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: