Om jag ändå vore på Bokmässan nu

Digitala seminarier i all ära, men jag saknar ändå en riktig, fysisk Bokmässa. Fyra dagar då jag träffar vänner och bekanta som jag visserligen hänger med ofta i sociala medier, men oftast bara träffar live just där. Fyra dagar då jag egentligen gör av med mer energi än jag har, när jag lägger allt för mycket pengar på dyr mat och böcker jag måste ha men kanske inte behöver. Fyra dagar då jag fyller på med såväl social samvaro som spännande samtal som ger kunskaper och nya perspektiv. Jag må svära över det alldeles för hektiska mässgolvet och de långa köerna, men nu saknar jag även det.

Mitt inlägg i dagens Bokmässestafett blir en hyllning till alla fantastiska människor jag lärt känna tack vare Bokmässan och de mötesplatser som funnits där. Under flera år hade bokbloggare ett rum på mässan, där olika bloggare ordnade trevliga mingel och samtal. Det var även en plats att landa på och inte minst förvara tunga bokpåsar. Jag var med i den första omgången 2011 och det var avgörande inte bara för mitt bloggande, utan faktiskt för mitt liv. Det låter dramatiskt, men faktum är att jag hade haft ett väldigt mycket tråkigare liv utan alla de människor jag lärt känna genom bokbloggarrummet på Bokmässan. Dessutom har jag fått träffa en rad författare och de år då Kulturkollo ansvarade för rummet var jag extra slut efter de fyra intensiva dagarna, men vi skapade också fantastiska evenemang som fick läsare och författare att mötas.

Om jag var på Bokmässan nu skulle jag troligen halvspringa mellan två seminarielokaler, kanske skulle jag inte hamna på det seminarium jag tänkt eftersom jag på vägen stötte på en trevlig bekant och ändrade planerna. Om det är något jag har lärt mig är det att planerna inför en mässa sällan har speciellt mycket att göra med hur mässan blir när den väl går av stapeln. Klart är dock att det i princip alltid blir bättre än jag kunnat drömma om.

Största fördelen med en digital mässa är att jag inte kommer att vara helt slutkörd på måndag, men jag hade gärna varit trött om jag bara hade fått hänga på Bokmässan. Nästa år kära vänner, nästa år!

Tills dess får jag väl sprida ut plastglas med ljummet vin i huset och låtsas att jag är på mingel. Kanske också köra halvkasst kaffe i pappmugg och samtidigt titta på något digitalt seminarium. Kanske ta en tur till min lokala bokhandel och handla lite och be någon i personalen agera signerande författare. Alternativt får jag ta maken till hjälp och använda olästa böcker ur hyllan.

Hur återskapar ni mässkänslan hemma?

 

(Fotot är från förra årets Bokmässa när jag, Lotta, Anna och Annette var på invigningsfrukost)

7 reaktioner på ”Om jag ändå vore på Bokmässan nu”

  1. Pingback: Slut från bokmässestafetten – Fiktiviteter

  2. Vet inte om jag kan återskapa känslan av bokmässan riktigt här hemma, men jag fick just riktigt god trattkantarellsoppa. Om dom inte har det på bokmässan nästa år så borde dom ha det.

  3. Pingback: Följ stafetten om Bokmässan – enligt O

  4. Pingback: Hur skapar Bokmässan liveupplevelse på webben? – Ellen Vikman

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: