Ytspänning

Ytspänning av Olivier Norek är författarens fjärde bok, men den första som översätts till svenska. Vi kastas in i händelserna genom en prolog där livet tycks ta slut för huvudpersonen Noémie Chastain, kommissarie på Parispolisen. Vid ett tillslag blir hon skjuten i ansiktet och svävar mellan liv och död. Hon klarar sig, men hennes ansikte är förändrat vilket får hennes kollega och pojkvän att försvinna. Han vill inte heller arbeta med henne längre och när Noémie Chastain förflyttas till den lilla byn Avalone är det visserligen för att hon inte klarar av vapen och våldsamma situationer, men hon skyller också på honom.

Hennes uppdrag i Avalone går helt enkelt ut på att skriva en rapport som ska förvara en nedläggning av den lilla polisstationen, men när en tunna med ett barnskelett dyker upp hamnar hon istället mitt i ett gammalt fall som påverkat byn i många år och fortfarande gör det. I kraftdammen i byn finns nämligen det gamla Avalone fortfarande kvar. I samband med att byn dränktes och flyttades försvann tre barn och ingen vet vad som hänt med dem. Kan skelettet tillhöra en av dem?

Ytspänning är en välskriven spänningsroman med mer litterära kvaliteter än de flesta böcker i genren. Jag fastnar totalt för Noémie och älskar miljön. Kanske är själva deckarhistorien inte den mest originella, mina tankar går till exempel till En ovanligt torr sommar av Peter Robinson, men helheten är något utöver det vanliga. Människorna i den lilla byn blir levande och jag vill verkligen veta vad som hänt med de tre barnen. Mest av allt tycker jag dock om att följa Noémie och jag hoppas att hon dyker upp i fler böcker av Norek och att de andra böcker han skrivit översätts till svenska. Jag vill definitivt läsa mer av Olivier Norek, med eller utan min nya favoritpolis

1 reaktion på ”Ytspänning”

  1. Pingback: De nominerade till priset Årets bästa kriminalromaner – enligt O

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: