Statistik om läsning är livet …

Ni som följer bloggen vet att jag brukar frossa i statistik när jag summerar årets läsning och efter ett tips i gruppen Litteraturgäris fick jag lära mig hur ett google sheet kan generera såväl diagram som en världskarta. Självklart var jag tvungen att testa och jag har nu lagt in de böcker jag läst 2015-2020. Tyvärr är det de enda år där jag sammanställt min läsning i google sheets och de tidigare åren från 1998 finns bara i vanliga dokument och innan dess förde jag inga anteckningar över böcker jag läste. Lite synd då det hade varit kul att ha koll på vad jag läste under studietiden då jag bland annat studerade litteraturhistoria. Sista terminen finns med, men inte mer. Någon regnig dag ska jag lägga till fler år för att få en snyggare och mer korrekt karta. Än så länge finns det en hel del länder som saknas, trots att jag vet att jag läst böcker från dem.

Så här ser det ut hittills i år:

För ni statistik på vad ni läser? Innefattar sammanställningen i så fall författarens ursprung?

4 reaktioner på ”Statistik om läsning är livet …”

  1. Så lustigt, jag har precis tidsinställt ett liknande inlägg som kommer om ett par veckor. Snyggt och överskådligt med karta – nu har mitt förberedda inlägg också en karta. 🙂 Dock ej via Google sheet (men det verkar ju himla smart).
    Tidigare har jag inte alls tänkt på vilka länder jag läser från. Vilket gjort att det mest varit Sverige, Storbritannien, Irland och något nordiskt land. Då och då något helt annat land när jag sprungit på en bok jag vill läsa, t.ex. Chimamanda Ngozi Adichie från Nigeria. Men framför allt Sverige. Vilket blir lite enkelspårigt.
    Så de senaste åren har jag utmanat mig att läsa böcker från ett visst antal länder, i år från 12 länder varav minst en i varje världsdel. Är i mål efter fokuserat läsande under våren! Det är himla kul att få nya perspektiv, tycker jag,

    1. Kul, då får jag kika in! Borde också tänka på världsdelar! Är framför allt väldigt dålig på att läsa böcker från Sydamerika.

  2. Baltikum och Ryssland är ju närliggande vita fläckar! Nora Ikstena har ju uppmärksammats endel och Jaan Kaplinskis roman “Samma flod” är läsvärd

    1. Tack för tips! Den här kartan har vita fläckar som egentligen borde vara gröna, men böckerna är lästa för så länge sedan att de inte finns med i statistiken.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: