Nätterna på Winterfeldtplatz

Elin Boardys senaste bok har fått titeln Nätterna på Winterfeldtplatz där Heinz och Florian bor och bjuder in till fantastiska fester i sin lika fantastiska lägenhet. Varje kapitel får sin egen adress och jag kan tänka mig att det blir ännu coolare för de som känner till Berlin bättre än jag. För mig betyder staden lite och senast jag var där tyckte jag inte ens speciellt mycket om den. Att det var en spännande plats i slutet av 20-talet har jag lätt att förstå och när huvudpersonen Hedvig reser dit har hon möjlighet att skapa sig ett nytt och friare liv. 

Nu blir det kanske inte riktigt så fritt som Hedvig drömt om, då hon bor inneboende hos sin faster som styr henne rätt hårt. Hedvig blir dock ganska bra på att ljuga och lyckas få till fler sena kvällar ute än vad som först verkar möjligt. Det är nämligen på kvällar och nätter som hon lever livet, inte på dagarna då hon arbetar som kontorist. Inget ont om kontorsjobbet för det är genom det hon träffar Mina som är den som introducerar Hedvig i en krets människor som bryter normer och därmed vågar vara sig själva.

Mina favoriter är Florian och Heinz och dem hade jag gärna läst mer om. Mina finns mer med som katalysator i Hedvigs nya liv, men hon är ingen favorit. Hedvig däremot är en spännande huvudperson som den ordentliga svenska flickan som under sin tid i Berlin utvecklas till kvinna. Bland karaktärerna finns också en verklig person om än i bakgrunden och det är Magnus Hirschfeld, läkare och sexolog, grundare av ett sexualvetenskapligt forskningsinstitut och tongivande gayaktivist. Honom hade jag också velat veta mer om.

Det enda som stör mig lite i Nätterna på Winterfeldtplatz är att dialogen känns lite anakronistisk speciellt när Mina talar. Boken består mycket av dialog och även om det gör att tempot höjs så hade jag önskat mig mer inre monolog eller beskrivningar av karaktärerna och deras bakgrund. Jag vill veta mer om dem, snarare än att lyssna till dem. I övrigt tycker jag att det är en fin skildring av en subkultur där det är lättare att faktiskt leva som man vill snarare än man borde. Hedvigs nya liv är fint att följa.

Vill du veta mer om hur boken kom till så rekommenderar jag den här innehållsrika intervjun med Elin Boardy av Jessica Schiefauer. Där berättar hon om att boken varit mycket tjockare och jag hade inte haft något emot att vissa karaktärer hade kunnat få mer plats, helst Florian då. Jag önskar mig en bok om honom och Heinz. Går det att beställa tro? Alternativt en tv-serie med lägenheten på Winterfeldtplatz i centrum, där alla karaktärer får breda ut sig ännu mer.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: