Mina hjältinnor: Lupita Nyong’o

Lupita Nyong’o är skådespelare, regissör och producent, just nu mitt inne i skapandet av en tv-serie baserad på Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Nyong’o producerar serien och spelar dessutom rollen som Ifemelu i den tio avsnitt långa första säsongen. Seriens regissör heter Chinonye Chukwu, som med all säkerhet snart kommer att räknas in bland hjältinnorna och kanske redan borde ha tagit plats bland dem. Jag skyller på dåliga kunskaper om filmvärlden.

Det är som skådespelare jag upptäckt Lupita Nyong’o och då i rollen som Nakia i Black Panther. Hon har också spelat Maz Kanata i de senaste Star Wars-filmerna, men dem har jag inte sett. Det som gör att Nyong’o finns med bland de kvinnor som presenteras idag handlar om att hon är en viktig förebild. Allt för få kvinnor har reell makt inom filmindustrin och ännu färre av dem är svarta. Mångfald är alltid att föredra framför enfald och den dag vi inte ens behöver tänka på representation är den dag vi också kan sluta prata om vikten av densamma.

 

Foto: Jason Merritt

1 reaktion på ”Mina hjältinnor: Lupita Nyong’o”

  1. Pingback: En kvinnodag – Fiktiviteter

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: