Århundradets kalender del 18

Dags för en film till och trots att jag ibland får för mig att jag faktiskt inte sett några filmer de senaste femton åren som inte krävt 3D-glasögon eller innehållit animerade element, så finns det en och annan minnesvärd film att lyfta fram. En av dem är den franska filmen The Intouchables (En oväntad vänskap) från 2011 som Olivier Nakache och Éric Toledano har regisserat och skrivit manus till. Ett manus som baserats på Philippe Pozzo di Borgos självbiografi. François Cluzet och Omar Sy spelar huvudrollerna och gör det med den äran, för trots att filmen leker med fördomar och kanske till och med förstärker dem i vissa fall, lär den oss också att fördomar kan komma på skam.

Allvar och humor blandas i en film som jag absolut älskar själv, men också fått en rad elever att uppskatta. Märkligaste upplevelsen var kanske under en filmvisning på Introduktionsprogrammen då filmen var ganska ny. Eleverna hade fått välja olika filmer och vi lärare ansvarade för visningen i respektive klassrum. Till ”min” film, som var just En oväntad vänskap kom de coolaste killarna och jag blev för ett ögonblick lite nervös. Hur skulle de reagera på en fransk film? Svaret var att de älskade den och jag fick stå ut med svordomar på franska ett tag efteråt. Driss, som är den som får jobbet som assistent åt den äldre Philippe är ett exempel på att det går att förändra sitt liv om något tror på en och det är ett budskap som är speciellt viktigt för vissa att få se.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: