Hjem til jul

Hjem til jul är inte en engelsk serie med taskig läppsynk som jag inledningsvis trodde, utan en norsk serie med fantastiska dialekter och lika fantastiska skådespelare. En perfekt serie att se så här inför jul, även om jag egentligen fått en överdos av kultur som handlar om att kvinnor runt 30 måste ha en man i sitt liv och dessutom längta efter barn. Huvudpersonen Johanne är trött på att vara singel efter tre år och vill verkligen ha med någon speciell person till familjens julfirande, men först ska hon jobba för som singel får hon självklart jobba på julafton.

Johanne är typ 30 och arbetar som sjuksköterska på ett sjukhus och såväl kollegor som patienter är viktiga för henne. Mest fastnar hon kanske för en äldre, lungsjuk men fortfarande storrökande äldre dam, spelad av fantastiska Ghita Nørby, som förvisso fått en ganska stereotyp dansk rollfigur att jobba med, men självklart gör det med den äran. När Johanne är som räddast för att leva ensam resten av livet finns hon där som självständig förebild utan varken man, barn eller för den delen barnbarn.

Egentligen är Hjem til jul en på ytan ganska klassisk romantisk komedi som skulle kunna bli olidligt förutsägbar, men som klarar sig fint mycket tack vare fina skådespelarinsatser. Johanne spelas till exempel av Ida Elise Broch och hon är fantastisk. Jag tycker också mycket om Jørgunn, Johannes bästa vän och sambo som spelas av Gabrielle Leithaug, mer känd som Gabrielle, artisten som gjorde ”SKAM-låten” Fem fine frøkner. Hon gör en väldigt fin roll som den minst sagt excentriska Jørgunn som är omöjlig att inte älska. Hon är lika lätt att tycka om som Scarlett i Fyra bröllop och en begravning eller en riktigt smart version av Honey i Notting Hill. En norsk Richard-Curtis-biroll alltså. Och så dyker Felix Sandman upp som väldigt ung dejt, eller fuckboy, som Johanne kallar honom. Även det en roll som hade kunnat bli banal och platt, men som utvecklas till något mer.

Mysigast i Hjem til jul är kanske ändå de fina och juliga miljöerna. När det till slut blir jul efter några veckors dejtjakt kommer Johanne dessutom till middagen med inbjuden gäst, eller faktiskt gäster. Vägen till julafton är dessutom väldigt trevlig att följa.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: