When I hit you

I sin självbiografiska, men också fiktiva, bok When I hit you med underrubriken ”or a portrait of the writer as a young wife” skriver Meena Kandasamy om ett kort och destruktivt äktenskap med en man som gjorde sitt bästa för att krossa henne. Boken har uppmärksammats en hel del och återfanns bland annat på den korta listan för Women’s Prize for Fiction 2018. Det är en ytterst välskriven berättelse om en från början självständig ung kvinna, som bryts ner snabbare än det går att förstå. Beskrivningen om ett äktenskap som kanske inte ens på förhand var annat än en nödlösning, då den unga författaren kanske inte var helt och fullt förälskad, men hon gifte sig med en man som hon trodde var god och som hon respekterade. Att han skulle begränsa hennes liv, kontrollera allt hon gjorde och slå henne sönder och samman var självklart ingenting hon ens kunde drömma om.

Meena Kandasamy är författare, poet, översättare och feminist. Hennes första bok Touch publicerades 2006. På ytan är hon en kvinna som inte borde kunna kuvas. En övertygad feminist och en stark person. Det gör When I hit you kanske ännu viktigare, då den på ett så tydligt sätt beskriver hur en tidigare stark person så snabbt kan börja tvivla på sig själv, förminska sig själv och förlamas av rädsla. Jag har aldrig läst en så välskriven och ärlig berättelse om misshandel och även om det var otroligt tung läsning var den också nyttig. Det är så lätt att tänka att den som blir slagen borde lämna vid första slaget, men det finns så mycket vi då inte tar hänsyn till. I Indien är det också så att synen på kvinnor och äktenskap är annorlunda än här och att lämna sin man efter bara några månader för en så trivial sak som misshandel är ingenting som accepteras. Dessutom är våldtäkt inom äktenskapet inte olagligt, vilket tydligt visar att män har rättigheter som inte borde accepteras. När vi talar om våldtäktsstatistik ser det på pappret otroligt mycket bättre ut i Indien än i Sverige, vilket inte är fallet i verkligheten. En gift kvinna som blir våldtagen varje dag under ett år och sedan anmäler får 365 våldtäkter registrerade, medan det skulle bli noll i Indien.

Det är en skam för Kandasamy, som alltid sett sig själv som en stark person, att hon inte lyckades undvika det som hände. Som feminist borde hon kunna stå upp för sig själv. Samtidigt säger hon i en intervju med indisk tv att män kan provoceras av starka kvinnor och kanske då tycker att de behöver tämjas och förtjänar att bli slagna. Här finns en annan intressant intervju som handlar mycket om samhällstrukturen i Indien och hur den påverkar kvinnors rättigheter.

Kandasamy lyfter också fram den psykiska och känslomässiga misshandeln som är minst lika hemsk som den fysiska misshandeln. Hennes man begränsade hennes liv totalt. Hon tvingades dela sitt lösenord till sin mail och han läste allt hon skrivit och mottagit. Vid ett tillfälle tvingar han henne att radera alla mail och alla texter hon skrivit. Han raderar hennes kommunikation med omvärlden och förstör hennes skrivande. Allt för att begränsa henne.

When I hit you är en ärlig, gripande och viktig bok. Jag hoppas att något förlag plockar upp den och ger ut den på svenska.

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: