An American marriage

An American marriage av Tayari Jones är en på samma gång väldigt vanlig och ovanlig bok. Den handlar om kärlek med rejäla förhinder, som så väldigt många andra romaner gör, men den har helt klart något speciellt.

Roy och Celestial turas om att berätta om sitt liv. De är relativt nygifta, bor i Atlanta och lever ett bra liv. Visst finns det små konflikter som i alla relationer,  men det är ingenting som stör nämnvärt. En konflikt handlar om relationen mellan Celestial och hennes svärföräldrar, som skulle kunna beskrivas som stel. Det är också därför Roy och Celestial väljer att bo på ett minst sagt skruttigt hotell istället för att sova i gästrummet. Något de definitivt får ångra.

På kvällen grälar de om en hemlighet som Roy avslöjat allt för sent och de använder kodordet ”17 november” som är dagen då de hade sin första date, för att ta en paus i grälet och försöka lugna sig. Roy går iväg för att fylla på is, träffar en äldre dam vid ismaskinen och hjälper henne upp till rummet. En tjänst som ska visa sig förändra hans liv.

Mitt i natten väcks Roy och Celestial av att polisen slår in dörren till deras hotellrum. De tar med sig Roy som anklagas för att ha våldtagit damen han hjälp med isen. Trots att han nekar väger det faktum att hon pekar ut honom tungt och Roy döms till 12 års fängelse.

An American marriage är fantastiskt välskriven. Tayari Jones vann Women’s Prize for Fiction och det är definitivt välförtjänt. Mest tycker jag om hur hon så sparsmakat beskriver de starka känslor som självklart finns inom Roy och Celestial och att låta dem skriva brev istället för att berätta vidare på det sätt de inledde historien om sig själva är ett väl fungerande grepp. Jag som sällan tycker om brevromaner fascineras av hur vi får veta så mycket med så få ord. Mest är det intressant att fundera över vad som inte skrivs.

Tayari Jones har skrivit en ytterst välskriven och fin berättelse om kärlek i alla dess former och hur vi och kärleken påverkas både av de val vi gör i livet och de val andra gör för oss. Jag tyckte väldigt mycket om den och är tämligen säker på att den kommer att återfinnas på min topplista vid årets slut. I höst kommer den ut på svenska med titeln Ett amerikanskt äktenskap, utgiven av Bokförlaget Forum. Jag hoppas att Tayari Jones når många nya läsare.

3 reaktioner på ”An American marriage”

  1. En av mina absoluta favoriter från förra året och jag blev så glad när hon vann Women’s Prize for Fiction i våras. Hoppas också att den kommer nå ut ordentligt till svenska läsare i höst. Vill lyssna på henne när hon kommer till Bokmässan.

    1. Verkligen! Hoppas att få ledigt på fredagen så att jag kan lyssna på henne då, annars låter scenframträdandet med Meg Wollitzer på lördagen intressant.

  2. Pingback: 52 bra saker: Boktipsarkväll – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: