52 bra saker: Bibliotek

Det är något speciellt med bibliotek. Miljön, lugnet och självklart alla böcker. Tänk att de bara finns där och går att låna helt gratis.

Som barn lånade jag hem kassar med böcker från biblioteket och jag lånade samma böcker om och om igen. Det var på den tiden som lånekortssiffrorna skrevs på ett kort som sattes längst bak i boken och mina siffror som var 2210 kunde stå väldigt många gånger på samma kort. Ibland så många gånger att bibliotekarien frågade om jag verkligen skulle låna boken igen och självklart skulle jag det. Att läsa om böcker jag tyckte om var som att återse gamla vänner.

Under perioder då jag pluggade räddade biblioteket många tentor. Att läsa hemma funkade sådär, för även om lägenheten blev välstädad och tvätten ren förblev böckerna olästa. I alla fall de böcker jag skulle läsa för studierna, för böcker jag är tvungen att läsa har aldrig prioriterats. I tystnaden på biblioteket fick jag dock gjort mycket mer och miljön med alla böcker runt omkring har alltid gjort mig lugnare.

Nu hinner jag inte med några omläsningar och studerar jag inte, men böcker lånar jag fortfarande. Ofta fler än jag hinner läsa. I anslutning till skolan där jag arbetar finns ett fantastiskt kommunbibliotek där jag är stammis. Inte sällan går jag dit bara för att botanisera bland hyllorna, men inte sällan kommer jag därifrån med en bok som jag inte alls tänkt läsa. Igår var det t.ex. ett gäng grafiska romaner som fick följa med till mitt redan överfulla skrivbord.

 

9 reaktioner på ”52 bra saker: Bibliotek”

 1. Jag älskar också bibliotek och känner igen allt du beskriver. Jag spenderade mycket tid på just det bibliotek som du pratar om dessutom och har många fina minnen därifrån.

 2. Men ja, känner igen det där med att man alltid kommer ut med en bok som man inte alls hade tänkt låna från början. Blir lika förvånad varje gång jag går ut genom dörren – men jaha, hur hände det här? Tur att det är gratis 😉

  1. Verkligen tur att det är gratis! På “mitt” bibliotek är de riktigt bra på att skylta med böcker som jag inte visste att jag ville läsa.

 3. Jag har ju förmånen att jobba på ett bibliotek så ni kan ju tänka hur många böcker jag släpar hem varje vecka. Jag har dessutom precis bytt arbetsplats så nu är det massor att utforska. Så härligt!

  1. Ibland tänker jag på att skola om mig till bibliotekarie, främst när rättningshögarna anfaller från alla håll samtidigt.

   1. Kan förstå det. Jobbar som skolbibliotekarie och gillar skolans värld och är gärna ute i klasser men jag slipper ju allt det där med betyg och rättningar. Hos mig är det bara återlämningshögarna som växer ?

 4. Allt fler bibliotek inför gratis beställning, det innebär att många beställer alla böcker de skall låna, sedan går de bara och hämtar det de beställt (eller låter bli). Då går de bara till beställningshyllan och slipper på så sätt göra några oväntade fynd

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: