Novellkalender enligt O del 14

I novellen ”En privat angelägenhet” ur Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie, möter huvudpersonen Chika en kvinna när hon springer från marknaden för att undgå ett upplopp. Chika är kristen och igbo, medan den andra kvinnan är hausamuslim och de lever helt olika liv. Gömda i en övergiven affär börjar de dock prata och när de lär sig saker om varandra, lär jag mig saker om Nigeria.

Människors möten berättar en annan historia än folkgruppers. Chika läser i The Guardia om hausamuslimernas historia av våld mot icke-muslimer och hon har hört att de slaktar igbos med machete. Men här möter hon en annan kvinna, en mamma med värkande bröstvårtor, som inte vill något annat än att skapa ett bra liv för sig och sina barn. Det mänskliga perspektivet är ett viktigt sådant och Chimamanda Ngozi Adichie är synnerligen bra på att beskriva människors möten.

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: