Novellkalender enligt O del 7

”Stjärnklart” av Chiep Kim Héang är en av novellerna i Kambodja berättar: Bladen faller långt från stammen och jag kan tacka en av mina före detta lärarstudenter för att jag kom i kontakt med den. Inför årets läsprojekt kring Världslitteratur i Svenska 3 läste jag flera av dessa samlingar som ges ut av Tranan. Ett väldigt bra sätt att lära känna nya författare från olika länder.

”Stjärnklart” handlar om en fattig pojke som bor i ett slumområde dit en munk en dag kommer. Munken ligger skadad i leran och pojken hjälper honom. Som tack tar munken hand om honom och ger pojken ett helt annat liv än det han tidigare haft.

Livet som buddhist ger en syn på livet och om vad lycka är. När munken reser till Frankrike får han en annan bild av världen och inom honom krockar hans forna ideal med det han nu sett. Vad är egentligen lycka? Vad är rikedom? Hur ser ett bra liv ut?

Det finns massor att diskutera kring denna ganska korta, men mycket innehållsrika novell. Jag tycker väldigt mycket om den.

2 reaktioner på ”Novellkalender enligt O del 7”

    1. Det är en favorit! Gillar Tranans samlingar och när jag letar noveller till undervisningen väljer jag alltid de kortaste. Den här är kort och bra!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: