Om Factfulness och att förstå världen

Bokmässans hittills kanske längsta kö ledde till seminariet Factfulness – förstå världen! med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Olas pappa Hans var med i processen det första året av arbetet med boken Factfulness.

Seminariet inleds med att vi i publiken får svara på frågor om världen vi tror om den. Det finns tre myter om världen som är megamissförstånd, som Anna säger. Att världen är delad i två, fattiga och rika eller goda och onda, att världen blir sämre och att befolkningen ökar. Målet är att göra data tillgänglig för många. De var väldigt tveksamma till att göra en bok, då de tänkte att formatet var

I boken finns t..ex. 32 grafer som visar hur världen blivit bättre. Något som är bra att veta för att balansera upp den katastrofbild som nyheter ger. Det blir svårt att skapa en världsbild som ger en helhetsbild. Nyheterna beskriver inte det vanliga, utan det extrema. Vi får sällan se vardagen i områden där katastrofer sker.

I Sverige tillhör vi den rikaste miljarden, men de flesta tror att vi befinner oss i mitten. Dollarstreet är en del av Gapminders sida där vi kan se exempel på olika saker från fattiga till rika på gatan som symboliserar fördelningen i världen. Då kan vi få vardagliga bilder från olika delar av världen. Men varför kan man inte vara googla? Bilder på internet symboliserar ofta hur det ser ut för de rikaste 10 procenten.

Fyra nivåer utifrån transport, nivå 1 då går man, nivå 2 cykel, nivå 3 moped och nivå 4 en bil. Det finns fler exempel på hur världen snarare kan delas in i fyra, där i alltid tillhör den fjärde nivån. Vi kan t.ex. äta olika sorts mat till dagens alla mål och äter sällan samma middag två dagar i rad.

Så kommer svaret på några av de frågor som är många har missuppfatta helt. Många har t.ex. full koll på att jordens medeltemperatur ökar, enligt experterna.

Hur ser det ut med den extrema fattigdomen då? Den har halverats under de senaste 20 åren. Det är något som endast 25% har koll på. Då var vi ändå bäst av de länderna Gapminder testat, men sämre än chimpanserna på Skansen. Varför visste svenskarna det då? Det fick de svara på och svaret var Hans Rosling. Slutsatsen? Folkbildning fungerar. Något gör att vi tror att världen blir sämre, trots att det inte är så. När 95% av befolkningen i t.ex. USA svarar fel är det något problem med bilden som ges i t.ex. media. Helt klart ett megamissförstånd och det påverkar vår världsbild.

Det är t.ex. så att 88% av världens 1-åringar blivit vaccinerade. Trots att vi ser på många samhällen som omoderna är de t.ex. så att mammor tar sina barn till en utbildad sjuksköterska där det finns vaccin som har transporterats det. Väldigt många experter tror att bara 20% är vaccinerade och ja, så var det i början av 80-talet, men det har hänt massor sedan dess. Vi ska respektera expertisen, men vara medveten om att deras kunskap är snäv.

Utbildning då? Män har gått i genomsnitt 10 år i skolan? 3, 6 eller 9? Svaret är 9, för så snart människor tar sig ur extrem fattigdom så sätter de sina döttrar i skolan. Siffror måste sättas i ett sammanhang, t.ex. kan siffror som är skrämmande kan vara en del av en positiv utveckling om man jämför med motsvarande siffror några år tidigare.

Internationella samarbeten fungerar, men ändå tror vi att allt får sämre. Istället borde vi fokusera på det som fungerar och fundera över hur det går att göra mer av samma sak.

Alla gymnasietreor får boken Factfulness gratis i höst och den ska jag och min kollega som undervisar i samhällskunskap ska använda den i undervisningen. Förhoppningsvis kommer våra elever att bli kunnigare än chimpanserna på Skansen. Det måste i alla fall vara vårt mål. På hemsidan Gapminder.org finns massor av fakta att använda. Så spännande!

Hans Rosling var fantastisk och det är så härligt att få se Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund förvalta hans arv på ett lika fantastiskt sätt. De är så väldigt intressanta att lyssna på och inte minst väldigt, väldigt roliga.

Nu är jag så otroligt peppad över att sprida deras kunskaper till mina elever.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: