Dagens kulturella VM-spaning Nigeria

Jag vill verkligen att Nigeria ska gå vidare från gruppen, men håller ändå en tumme för Island idag och skulle Island vinna blir det svårt för Nigeria att ta sig vidare. Vem som vinner matchen återstår att se, men i och med detta inlägg har jag valt Island som vinnare och spaningen därifrån kommer alltså senare.

Nigeria är det land i Afrika som jag läst flest böcker från och det är mycket tack vare Chimamanda Ngozi Adichie, vars En halv gul sol absolut knockade mig och fick mig att inse att det finns så mycket om landet Nigeria som jag inte vet. För att få veta i alla fall lite mer läste jag klassikern Allt går sönder av Chinua Achebe.

Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò var en av de bästa böcker jag läste under förra året. Den utspelar sig i Nigeria på 80-talet när gamla traditioner och nya idéer krockar brutalt.

En författare som jag upptäckte på Stockholm Literature är Teju Cole och jag tyckte mycket om hans Varje dag är tjuvens dagSå här skrev jag efter att jag lyssnat till honom.

Bland de författare från Nigeria som jag ännu inte läst något av, men gärna vill lägga till min läslista finns Chris Abani, Chigozie Obioma och Ben Okri. Och säkert många fler som jag inte kommer ihåg just nu.

Det görs en massa film i Nigerias Nollywood, men få tar sig hit. Jag tror faktiskt bara att jag sett Biyi Bendeles filmatisering av En halv gul sol från 2013 med Chiwetel Ejiofor (som har nigerianska föräldrar, men är född i Storbritannien) och Thandie Newton (också född i Storbritannien och har en mamma från Zimbabwe, samt en brittisk far). Bendeles senaste film heter Fifty (2015) och handlar om fyra nigerianska kvinnor och någon slags medelålderskris.

Kemi Adetibas The Wedding Party verkar lite rolig annars, men annars hittar jag mest en massa Nollywoodkomedier som inte riktigt känns som min grej, men utan att ha en aning kan jag verkligen inte avgöra det.

Det här var min kulturella spaning, har ni något ni vill lägga till?

1 reaktion på ”Dagens kulturella VM-spaning Nigeria”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: