Kanonkalendern 2.0 del 6

Dagens lucka tar oss till Sydamerika och ett icke-namngivet land i världsdelen. Boken Andarnas hus av Isabel Allende gavs ut för första gången 1982 och i år kom den ut i ny svensk upplaga för att fira 35-årsjubileet. Själv läste jag den efter att ha sett filmen från 1993 med bland andra Jeremy Irons, Antonio Banderas, Winona Ryder och Meryl Streep, regisserad av Bille August.

Andarnas hus är en familjehistoria och en historisk berättelse som sträcker sig över större delen av 1900-talet. Esteban Trueda är en av huvudpersonerna. En mäktig man, som äger mycket mark och försöker sig på en politisk karriär. Han är gift med Clara och tillsammans får de dottern Blanca, en flicka som går sin egen väg och är svår att styra.

Sydamerika är en världsdel med en på många sätt intressant och våldsam historia. Jag läser alldeles för få böcker därifrån och mycket beror det på min svårighet att ta till mig allt för svulstig magisk realism. Även i Andarnas hus finns den, men är inte lika överväldigande som i t.ex. Gabriel García Márquez böcker.

2 reaktioner på ”Kanonkalendern 2.0 del 6”

  1. Det är en fantastisk bok! Och jag gillar ju den magiska realismen, håller med om att Allende är lite mer återhållsam på den punkten. Har dock inte läst något annat av Allende, borde nog göra det.

    1. Har läst väldigt lite också. Har lite skräck för litteratur från Sydamerika. Barnsligt att välja bort en hel världsdel för att Marquez skrämt mig.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: