Kanonkalendern 2.0 del 5

Vi tar oss idag en bit tillbaka i tiden till realismen och Honoré Balzacs roman Pappa Goriot från 1835. I den får vi möta en far som gör allt för sina döttrar, men som aldrig får något tillbaka. Ett tidlöst tema, som här beskrivs på ett riktigt smärtsamt sätt. När denne pappa Goriot kommer i kontakt med Eugène de Rastignac är en ung student från landet påverkas hans liv rejält än en gång. Makt och pengar är två stora teman i denna fascinerande roman, som jag faktiskt känner att jag måste läsa om. I vår ger Modernista lägligt ut en nyutgåva och det betyder förhoppningsvis att romanen får en ny renässans.

Pappa Goriot är en del av Balzacs samlade verk som han kallade Den mänskliga komedin (La Comédie humaine) som gavs ut mellan 1829–1848, en tydlig blinkning till Dante Alighieri.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: