Det var vi

Efter revolutionen i Iran kom en stor mängd flyktingar till Sverige. Två av dem var Nahid och Mahmood, som träffades på läkarlinjen i Teheran och sedan deltog i revolutionen. De tillhörde vänstern som tillsammans med islamisterna protesterade mot shahen, men med helt olika syften. Efter en fruktansvärd händelse som drabbar dem båda, men mest Nahid och därefter är flykt det enda alternativet.

När vi träffar Nahid har hon bott länge i Sverige och hennes dotter är vuxen. Livet blev inte vad hon drömt om och hon känner sig bitter och olycklig. Lägg därtill en svår sjukdom och hoppet har nästan helt försvunnit.

På Bokmässan lyssnade jag på författaren Golnaz Hashemzadeh Bonde som talade både om denna hennes andra bok Det var vi, men också om sin debut Hon är inte jag som båda behandlar ämnet flykt. Hur livet i ett nytt land kan förändra en tidigare stark och självständig människa blir en osäker och marginaliserad skugga av sitt forna jag. Nahid är utan tvekan en skugga och hon vet inte hur hon ska komma ut i solen.

Hashemzadeh Bonde berättar om Nahids liv i två tider. Hennes ungdom i Iran och ålderdomen i Sverige. Vad som hänt däremellan vet vi ganska lite om. Att någonting har hänt som förstört relationen till dottern är klart, men vad det är vet vi inte riktigt. Nu väntar dottern själv barn och kanske kan det barnet föra samman mor och dotter.

Det var vi är en välskriven och fin bok om en rad kvinnor. Nahids mamma försörjde själv sina döttrar och det är de starka kvinnorna som står i centrum. Jag skulle gärna ha velat veta ännu mer om dem och ännu mer om tiden i Iran. Jag kan helt klart för lite om revolutionen och skulle gärna vilja veta mer.

1 reaktion på ”Det var vi”

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen