Den blå tråden

Det finns många anledningar till att skriva om en bok precis när man läst den. En är att minnet inte alltid är det bästa. När jag scrollade runt bland de inlägg jag publicerat på Instagram insåg jag att jag faktiskt inte bara påbörjade Den blå tråden av Anne Tyler i juli. Jag läste ut den också. Då gillade jag mycket. Nu är bokens handling väldigt diffus och jag minns egentligen bara huset som pappa Red älskade, konflikten mellan de två bröderna och de desperata försöken att hålla samman en spretig familj.

Vad betyder det dåliga minnet? Var Den blå tråden ingen bra bok? Jo, när jag läste den tyckte jag det, men något rejält intryck kan den knappast gjort, då jag nu knappt kommer ihåg att jag läst den. Läste jag för snabbt i juli? Möjligen, men jag minns de andra böckerna jag läste, de flesta ganska detaljerat. Om jag inte hade läst på mitt eget Instagramkonto att jag läst ut boken skulle jag glömt bort den helt. Nu hittade jag den även på Goodreads, med en trea i betyg, men jag hade glömt att skriva in datum i inlägget och boken hade därför inte dykt upp i utmaningslistan.

Och så nästa filosofiska fråga. Kan man ens säga att man läst en bok om man knappt kommer ihåg att man läste den? Om handlingen är i princip bortglömd och endast känslan från läsningen finns kvar? När livet som just nu handlar mycket om hus som lämnas blandar sig i bokens handling så mycket att det knappt går att skilja det egna livet från bokens handling?

Det jag lärt mig är följande: vänta inte för länge med att skriva om en bok, för då finns det kanske inget kvar att skriva om. Det jag kan skriva om är just sorgen det innebär att inte längre kunna bo kvar i ett älskat hus. Mina morföräldrar har just lämnat sitt och trots att de någonstans inser att det är rätt beslut sörjer de och de sörjer inte bara huset som byggnad, utan alla minnen som förknippas med det.

Vad boken handlade om? Jag hade kunnat flumma ihop något osammanhängande, eller klippa en säljtext från förlaget, men nej. Istället rekommenderar jag att läsa hos andra som bloggat om boken.

och dagarna går

Bloggbohemen

A room of my own

 

 

2 reaktioner på ”Den blå tråden”

    1. Oväntad reaktion på ett av de märkligaste inlägg jag skrivit. Men ja, det var egentligen en bra bok, men jag har lite svårt att skilja den från mitt eget liv just nu.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: