Är pocketboken död?

Eller är ryktet om pocketbokens död betydligt överdrivet? Jag har läst en pocketbok i år, några fler pappersböcker, men hela 63% e-böcker. De inbundna böckerna är fortfarande de vanligaste när det handlar om pappersböcker, tätt följt av danskt band (vilket har helt med Sekwa, ETTA och Elisabeth Grate att göra). Ljudböckerna är fortfarande inte min grej. Jag har bara lyssnat på två böcker i år, men desto fler poddar och sommarprogram. Att lyssna på böcker funkar ganska sällan för min del.

Jämför gärna med diagrammet från 2015.

 

Vilket format föredrar du? Tror du att pocketboken är på väg att försvinna, eller är det bara jag som slutat läsa formatet?

15 reaktioner på ”Är pocketboken död?”

 1. Jag läser nästan enbart pocketböcker – eftersom jag vill äga mina böcker och sällan har råd med inbundet. Har inte läst en enda e-bok och känner ingen längtan efter det heller. Men jag är möjligen en dinosaurie… så det är bäst att jag inte använder mig själv som måttstock.

  1. Tror inte att jag kan användas som måttstock heller, då många läser massor av pocketböcker. Jag har börjat låna en del e-böcker och läser mycket via BookBeat.

 2. Det är nog nästan påväg åt motsatta hållet tycker jag. Förut såg man många läsa på sina läsplattor/telefoner i lokaltrafiken men den trenden verkar vända ser allt fler som läser fysiska böcker faktiskt. Personligen föredrar jag fysiska böcker men har även läst e-böcker om än inte så många

  1. Tror egentligen att det är viktigt att visa tydligt att man läser, vilket man inte gör med en e-bok. Det är bara det att jag sällan orkar med pappersböcker längre. Tycker att det är så himla smidigt med e-böcker.

 3. Jag föredrar pocketböcker, men det blir ju mycket inbundet i och med recensionsexen. Jag gillar i viss mån e-böcker, men längtar efter fungerande layouter överlag. När jag läst till exempel Kroppspanik kunde jag inte läsa hela referenslistan.

  1. Håller med om att det finns brister med e-böcker helt klart. T.ex. är det svårare att bläddra tillbaka, men å andra sidan enkelt att göra anteckningar om du har en bra läsare.

 4. Jag föredrar pocketböcker, men eftersom rec.ex kommer i inbundet format (om de kommer som pappersböcker) så blir det fler sådana. E-böcker läser jag bara motvilligt. För mig är det nog snarare ljudboken som ger pocketboken i match eftersom jag de senaste åren lyssnat så mycket. Tror dock inte på pappersbokens död, och därmed inte heller på pocketbokens död.

  1. Ljudböcker verkar så himla trevligt, men jag lyckas sällan koncentrera mig. I bilen funkar det, men inte annars. Det jag gillar med e-böcker är hur lätt det är att låna dem och även läsa dem via BookBeat. Tror att jag är för dålig på att vänta för att läsa pocketböcker.

 5. Jag läser helst inbundet (lånat på biblan) sedan synen blev sämre, men även några pocket att bära med sig blir det. Förstår mig inte på e-böcker, vill känna att jag har en bok i händerna. Tre ljudböcker förra året, måste vara bra uppläsare.

  1. Jag gillar att läsa på min Kindle, men läser även en del på iPad. Har blivit rätt lat och tycker att det är skönt att slippa bläddra. 🙂

 6. Älskar min läsplatta och läser mest e-böcker, men mitt andraalternativ är pocket (eller danskt band/häftad – vet inte riktigt var gränserna går, men ”mjuka” böcker). Lånar jag på biblioteket och boken finns i flera format tar jag alltid pocket för att de är så bekväma att bära med sig.

 7. Jag däremot har knappt läst någon e bok alls, klarar inte av det formatet alls. Förra året tror jag att jag läste 2 romaner och en novell som e bok. Omjag inte väljer pappersböcker så väljer jag en ljudbok. Men läser mest pappersböcker och då i alla former som finns, vet dock inte hur många just pocketböcker jag läste.

   1. Jag läser mest pocket-böcker, av praktiska skäl. De är billiga och lätta att ha i handväskan. E-böcker blir jag bara irriterad på. Måste kunna bläddra. Egentligen gillar jag mest inbundna böcker, men de är tyvärr otympliga och opraktiska. Ljudböcker lyssnar vi på i bilen på långresor. Det blir en del sådana eftersom vi har släkt runt om i Sverige. Mina barn gillar det också, de lyssnar gärna på ”vuxenböcker” då i bilen, så det gäller att välja med omsorg.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: