enligt O

Tankar från en bokberoende

Konspirationen mot Amerika eller Godnatt, jord?

Vissa kanske tycker att de vaknar upp till en skön ny värld idag. Med tanke på att Trump vunnit stater som traditionellt är demokratiska borde de vara en del. Själv konstaterade jag att det här är en morgon vi kommer att minnas. Men inte med glädje. Människor kommer tala om var de var när de hörde att Trump vunnit valet, på samma sätt som vi pratar om vad vi gjorde när vi fick reda på att Olof Palme mördats och planen kraschade i Word Trade Center.

Att Trump vinner valet visar att så kallad alternativ media har vunnit. Lögner har blivit sanning och det spelar ingen roll att det går att bevisa att det är lögner. De som tror på Trump tror på honom och är övertygade om att så kallad traditionell media ljuger. På samma sätt finns det många här som ser Avpixlat och Fria Tider som nyhetssajter och DN, SvD och Svt som lögnare. De lever i en parallell värld där Trump ska frälsa världen, Åkesson rädda Sverige och Brexit Storbritannien. En värld där Marie le Pen är en trevlig dam som älskar att klappa katter och Putin en cool kille värd att stöttas. Det är den världen vi måste kämpa mot.

Dagens boktips blir Konspirationen mot Amerika av Philip Roth. En kontrafaktisk roman om vad som skulle kunna ha hänt i USA efter andar världskriget. Verkligheten överträffar förvisso alltid dikten, men det är en mycket läsvärd bok.

Föregående

En nästan sann historia

Nästa

Veckans ord på T

4 kommentarer

  1. först höll jag andan… lyssnade på en ovanligt ödmjuk Trump, börserna faller

  2. Tack för boktips. Jag trodde felaktigt att ordet ”gobsmacked” stammade från goblin, men det är precis så jag känner mig. Det här är året som clownen blev en joker, och Dylan var ett passande preludium. Det är som om vi inträtt i den post-intellektuella eran.

  3. Post-intellektuell era, utan tvekan! Känner mig helt maktlös.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: