Varje recept bygger på en berättelse

ma%cc%83n-189x300

Under en kort period bloggade jag på Litteraturmagazinet och ibland hittar jag gamla inlägg där, som jag önskar fanns här. Då brukar jag flytta dem. Dagens nygamla inlägg är en recension av Kim Thúys andra bok Mãn.

Mãn betyder “full av lycka” och är det namn huvudpersonen i boken bär. En kvinna som söker lycka, men som kanske inte vet så mycket om kärlek. Hon berättar hur hon levde med sin tredje mor i Vietnam och hur hon sedan tog sig till Kanada för att gifta sig. Där söker vår huvudperson steg för steg efter livet fyllt av lycka, men ärligt talat är hennes förväntningar mycket blygsamma. Äktenskapet är det hon förväntar sig. Det hon räknar med att få. Kärlek är något abstrakt, något hon inte upplevt. Saknad däremot vet hon mycket väl vad det är.

Minnen och längtan samlar hon i maten hon lagar. I varje rätt planterar hon en historia och de som äter maten upplever inte sällan minnen de inte trodde sig ha kvar. Dofterna och smakerna av det gamla hemlandet blandas med det franska och det kanadensiska och bildar en helhet. Det är också genom maten hon vinner sin mans hjärta och så hon finner sin vän Julie.

Det är en fin symbolik i de rätter som Mãn lagar och som den franske kocken Philippe sedan anpassar till det franska köket och de kanadensiska smaklökarna. Vissa vietnamesiska smaker är för annorlunda för de kanadensiska gästerna och likt personer som anpassar sig efter en annan kultur sammanblandas rätterna från det gamla landet, den före detta kolonialmakten och det nya hemlandet. Det franska, det kanadensiska och det vietnamesiska blir en enhet. Det är är snygg metafor.

I inledningen och faktiskt ibland även senare i boken, flyter personerna samman och jag har svårt att skilja dem åt. Det är lite som sägs rätt ut, men mycket som står skriviet mellan raderna. Trots detta är historien glasklar. Det är känslorna, språket och maten som för handlingen framåt. Stundtals är Kim Thúys språk så vackert att jag blir tårögd. Varje ord är betydelsefullt och det bekräftade Thúy också i tisdags, då hon berättade att hon kunde fundera i flera dagar på det perfekta ordet som hon behövde för att skriva precis det hon ville.

Mãn är en bok som liknar få andra. Den återhållsamma passionen fascinerar och trots att Thúy lockas att beskriva en ganska vanlig kärlekshistoria tycker jag att hon lyckas göra det på ett ovanligt sätt. Det gör Mãn till en mer konventionell roman än debuten Ru, men inte desto mindre läsvärd. Kim Thúy är helt enkelt en fantastisk författare.

 

_______________________

Inlägget publicerades ursprungligen 23 oktober 2013 på Litteraturmagazinet

2 reaktioner på ”Varje recept bygger på en berättelse”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: