Än slank de hit, än slank de dit …

… och möjligen ner i diket. Nu har i alla fall Bokmässan bestämt sig för att, trots allt, tillåta den högerextrema tidningen Nya Tider att delta i årets mässa. Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek hävdar att det, efter att de gjort en ”fördjupad juridisk granskning” av avtalet mellan parterna, kommit fram till att det saknas grund för att säga upp detsamma.

Möjligen kan detta häva det martyrskap som Karin Olsson varnar för i Expressen, men helt ärligt så har jag svårt att de några högerextrema krafter som inte när sitt martyrskap och vårdar det ömt oavsett vad som händer. Det ligger liksom i deras natur. Alla turer om Nya Tiders eventuella deltagande på mässan har till och med gett dem möjlighet att få lufta sitt martyrskap offentligt, som t.ex. i en av skribenternas totala förnekelse av tidningens koppling till högerextremism. Argumenten för detta är att han själv skrivit nyhetsartiklar på GP och att Expo sprider falska rykten om en helt politiskt oberoende tidning.Nu behöver man inte mer än ögna igenom några rader på Nya Tiders sajt för att inse att Expo definitivt inte sprider några rykten, men oavsett detta är det svårt att genomföra en mässa med tema ”yttrandefrihet” utan dem. Detta trots att yttrandefrihet inte behöver betyda att du har rätt att bjudas in i alla offentliga sammanhang. Jag hade önskat att tidningen inte bjudits in från början, men när de sedan blivit så hade det kanske varit smartast att tänka något varv till innan beslutet om att bryta kontraktet kom, så att den här olyckliga mediecirkusen kunnat undvikas. ”Har man tagit fan i båten får man ro honom i land”, skriver DN:s kulturchef Björn Wiman och jag är benägen att hålla med.

Jag har skrivit om Bokmässans tidigare beslut här och här.

2 reaktioner på ”Än slank de hit, än slank de dit …”

  1. Detta är ju så extremt dåligt skött i grunden. Jag kan inte fatta att de bjöd in dem utan en tanke på att det skulle bli ramaskri. Att sedan ändra sitt beslut för att ändra tillbaka det igen är så häpnadsväckande att jag saknar ord.

    1. Det känns mycket märkligt. Hade som sagt önskat att de tänkt minst ett varv innan Nya Tider bjöds in från början, och sedan flera varv under processen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: