Bokmässan om Nya Tider

Igår skrev jag om hur Bokmässan i Göteborg beslutat att låta högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut på mässgolvet. Reaktionerna lät inte vänta på sig och själv måste jag erkänna att krocken mellan den demokratiska rättigheten till yttrandefrihet och normaliseringen av extrema åsikter är svår att hantera. Läs mer om det här.

Så idag kom ett pressmeddelande från Bokmässan att de ändrat sig och nu beslutat att inte låta Nya Tider ha någon monter där i september. Detta då utställare och besökare starkt protesterat mot Nya Tiders deltagande. Flera aktörer meddelade att de ämnade ställa in sitt deltagande om Nya Tider fanns på plats bland annat med motiveringen att otrygghet sprids med nazister på plats.

Ett bra eller dåligt beslut? Jag vet helt ärligt inte. Nya Tider är ingen trevlig tidning, men den har sedan 2013 presstöd. Kanske får de fler anhängare genom att motarbetas än genom att tillåtas en liten monter på en undanskymd plats på mässan. Vi vet inte det, men att normalisera extrema åsikter tror jag inte heller är rätt väg att gå. Jag landar trots allt i att alla har rätt att uttrycka sina åsikter, men inte nödvändigtvis på alla platser, i alla sammanhang.

Just trygghetsaspekten kan jag också köpa. Jag minns för några år sedan när Lars Vilks fanns på plats och fick smugglas ut eskorterad av säkerhetspersonal. Han hade också ställt in sin medverkan, men dök upp ändå. Risken är att Bokmässans beslut om Nya Tider leder till någon form av liknande protest.

 

5 reaktioner på ”Bokmässan om Nya Tider”

 1. Ja att de nekas o vara med just när temat är yttrandefrihet rimmar lite dåligt, samtidigt förstår man Bokmässans dilemma. Gissar att Nya tider kommer ha någon slags motdemonstration där de utnyttjar just detta att de uteslöts och inte får yttra sig fritt.

 2. Roger Henriksson

  Ytterst beklämmande, speciellt när årets tema är yttrandefrihet.
  Så mycket var den s.k. yttrandefriheten värd…
  Detta visar också vilka krukor ledningen för bokmässan är, som viker sig för ett gäng rabiata censurförespråkare som inte vågar ta debatten!

 3. Roger Sahlström

  If we don’t believe in freedom of expression for people we despise, we don’t believe in it at all.
  // Noam Chomsky

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: