Listor med ungdomsböcker

Förra sommaren satte vi på Kulturkollo gemensamt ihop en lista med 100 bra ungdomsböcker. Självklart blir det en del kompromisser när flera personer ska samsas, men samtidigt tror jag att det blir en bredare och bättre lista då. Du hittar listan här.

Idag ramlade jag över en annan topplista med 100 ungdomsböcker och den måste jag självklart granska. En del titlar finns även på vår lista, som Sherman Alexies fantastiska The Absolutely true Diary of a part-time Indian.

En av böckerna på listan, Ett hål om dagen av Louis Sachar från 1998, nämns alltid som en fantastisk bok för unga. Den kom just ut i svensk nyutgåva i serien Moderna klassiker och nu vilar den i min padda och ska bli läst. Boken med den fantastiska titeln Are you there God? It’s me Margaret av Judy Blume, från 1970, råkade flyga in i min Kindle. Klicketiklick.

Några böcker som är nya för mig, men som lockar till läsning är:

Boy proof av Cecil Castellucci

Private peaceful av Michael Morpurgo

Tiger Lily av Jodi Lynn Anderson

Du hittar hela listan här.

 

3 reaktioner på ”Listor med ungdomsböcker”

  1. Jag gillade verkligen ett hål om dagen – älskade paralellstoryn och Zero. Ska bli kul att se vad du tycker!

  2. Har Ett hål om dagen hemma, så kanske blir den läst snart. Populär bland kollegorna, på engelska. Har nyss läst ut härliga To kill a mockingbird. De övriga ungdomsböcker jag längtar efter att läsa är The perks of being a wallflower, som dottern gillade och något av Jonathan Safran Foer och Erlend Loe. Och så Boktjuven.

    1. Wallflower är riktigt bra! Boktjuven är fin också, men jag hade väldigt höga förväntningar. Ska bli spännande att se hur Ett hål om dagen är, mycket populär bland lärare. Måste funnits på litteraturlistor på många lärarutbildningar.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: