Pernilla Alm om Utan dig och Barcelona

 På fredag åker jag och maken till Barcelona för att fira vår 15-åriga bröllopsdag som är imorgon. Jag har inte varit där sedan jag gick på gymnasiet och ser mycket fram emot att återse staden. Inför resan läste jag Utan dig av Pernilla Alm och har också fått några tips från henne om vad vi inte får missa i stan.

 

Din andra roman Utan dig handlar om Mikaela som planerar bröllop och sedan får sitt liv sönderslaget då sambon skadas i en olycka. Hur fick du idén till en sådan tragisk historia?

En närstående släkting fick en hjärnblödning och svävade mellan liv och död under vad som kändes som en evighet. Det var en fruktansvärd tid. Till slut gick det bättre än någon kunde ha trott, men när vi var uppe i det kom många frågor till mig. Jag har ibland tänkt ”tänk om min man dör, vad händer då?” Jag har tänkt på vad man gör med alla saker? När tar man bort kläder ur en garderob? Klarar man att flytta? Men jag hade aldrig innan tänkt på vad som kunde ske om min partner skulle bli liggandes på någon slags vårdavdelning resten av livet eller bli kraftigt handikappad. Hur skulle jag reagera då? Skulle jag finnas för personen eller skulle jag få panik och dra? Det uppkom även praktiska frågor som hur gör man ekonomiskt när den enas inkomst försvinner och man kanske måste sälja ett hus? Och ur allt det här föddes tankarna på Utan dig.

 

Du har skrivit en roman tidigare och även en bok om läxor, eller snarare mot läxor, som heter Läxfritt – för en likvärdig skola. Vad är roligast/lättast/mest inspirerande att skriva, skön- eller facklitteratur?

Jag gillar båda jättemycket. Det är så totalt olika. I en roman får du hitta på, bestämma själv och nästan ingenting är fel. I en fackbok är det extremt noga att allt blir rätt. Båda är lätta och svåra att skriva av just de anledningarna. I mina romaner har jag ibland kört fast och inte alls vetat hur jag ska fortsätta, fått fundera, vända och vrida. Med Läxfritt – för en likvärdig skola var det som att det aldrig tog slut med saker att skriva om. Det fanns hela tiden nya vägar att utforska, undersöka och faktakolla.

 

Dessutom är du lärare OCH författare. Hur hinner du det?

Det är ganska enkelt.  Alla har väl något de gör på sin fritid? Min grej är att jag väljer noga vad jag vill göra, jag ser t.ex. nästan aldrig på tv. Vi har lagt pengar på att ha städhjälp. Jag har under en tid jobbat 80% och är väldigt effektiv med min tid. Jag har ingen annan tidskrävande hobby som golf eller ridning. Om man vill göra något så hinner man.

 

Mikaela i Utan dig flyr till Barcelona och jag anar att staden är speciell för dig. Vad är det som är så bra med Barcelona?

Barcelona har allt jag gillar. Kultur, arkitektur, historia, hav och bra mat. Dessutom är det home of cava. Det är en helt underbar stad på så många sätt.

 

På fredag åker jag och maken till Barcelona och det var 24 år sedan jag var där senast. Behöver alltså lite tips på trevliga saker att göra. Vad får jag inte missa?

 

Åh! Hur mycket tid har du? Det finns ju en massa turistsaker som man väl ”bör” se. Men de finns ju i varje guidebok så jag hoppar över dem. Egentligen tycker jag att det bästa man kan göra är att gå runt och insupa atmosfären. Slå sig ner på ett fik, höra sorlet, prova något man inte brukar äta eller dricka.

Men här är några av mina måsten när jag är i Barcelona:

Bar Lobo. Dit går jag alltid för i alla fall en frukost. Det är något med stället jag gillar.

Ligger på Pintor Fortuny 3, jättenära Ramblan.

Jag går också alltid till takbaren på Hotel 1898. (Om det är sommar, det är stängt på vintern). De serverar den bästa cavan (Juvé y Camps) och har en underbar utsikt över Barcelona. Hotellet ligger på Ramblan.

Sitta på stranden och bara titta. Köpa en pizzaslice och bara vara lite. Lyssna på gatumusikanterna.

Det är också mysigt att åka till berget Tibidabo och titta på hela Barcelona uppifrån. (Det här har Joey i vänner koll på:)

 

Annars kan du ju helt enkelt följa i Mikaelas fotspår. Här finns ett blogginlägg med ställen hon varit på. Blogginlägget har flera delar så det finns massor att göra.

Och om du har mycket tid i Barcelona tycker jag att du ska ta en dagsutflykt norrut och gå på Dalímuseet i Figueras och åka ut till hans hem i Portlligat. Underbart! Måste dock förbokas biljetter för att få komma in i hans hem. Även en bra idé till museet.alm

En till dagsutflykt – Lite söder om Barcelona finns berget Montserrat.  Så otroligt vackert. När jag åkte dit tog vi en linbana upp till klostret, skippade klostret och tog ny linbana för att komma allra högst upp. Väl där gick vi på en liten hike och åt medhavd matsäck. En fantastisk dag!

Som sagt. Hur mycket tid har du…?

 

Vad läser du i sommar?

I sommar ska jag läsa Rebecka Koritz En skola från scratch. En bok jag är jättenyfiken på eftersom Rebecka är en otroligt dedikerad skolförändrare.

Även All the Light We Cannot See av Anthony Doerr, jag köpte den i London i januari och har ännu inte hunnit… Finns fler i den där ”inte hunnit högen”, så jag betar väl av dem en efter en.

Och så tänker jag att jag äntligen kommer att ha tid att läsa DN på rätt dag…

foto: Jens Alm

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: