Inte okej Caroline, inte alls okej

I Alltid du får vi träffa Caroline, tvåbarnsmamma, 30+ och lite lagom trött på sitt liv, trots att det på ytan är näst intill perfekt. Jag känner igen mig i hennes frustration. Verkligen. Alltså det är pisstråkigt att vara mammaledig. Allt snack om lattemammor och långa promenader går helt bort om man är hemma med två ungar. Livet liksom försvinner.

Nu är det inte så att Caroline inte älskar sina barn, det gör hon. När den yngsta är runt 1 börjar hon dock bli rätt uttråkad. Jobbet hon ska tillbaka till lockar inte heller. Mannen, som egentligen är den perfekte, jobbar mycket. Det blir inte mycket tid för de vuxna, men samtidigt verkar de ha det rätt bra. Huset är fint, familjen är fin och visst borde livet leka.

Men tänk om. För visst finns det ofta ett tänk om. Carolines tänk om blir extra aktuellt då hon hittar en mobiltelefon, pratar med ägarens fru och han ringer på dörren. Så står han plötsligt där, ungdomsförälskelsen som hon aldrig riktigt kunnat glömma. Adam. Han som var hennes första kärlek, men som aldrig riktigt kunde hålla händerna i styr. Han som egentligen inte kan mäta sig med Mårten som Caroline är gift med, men som ändå är förbjudet lockande.

Alltid du, alltid Adam, alltid Mårten eller kanske alltid Caroline. Vem är det egentligen som står i fokus. Har det alltid varit Adam? Egentligen inte. Jag tolkar det som om han bara råkar dyka upp vid rätt tillfälle, då Caroline behöver extra mycket uppmärksamhet. Vem faller inte för smicker? Men det är inte okej. Att jag blir så känslosamt engagerad i berättelsen är ett bra betyg. Jag har väldigt svårt för Carolines beteende. Kanske för att jag har lite svårt för Adam och därför inte riktigt förstår lockelsen. vad är det egentligen för fel på Mårten?

Samtidigt gör Caroline inget konstigt. Hon bjuder in Adam på kaffe. Hur farligt är det egentligen? Problemet är att hon inte bara släpper in honom i sitt hus, utan också i sitt liv. När han väl tagit sig in är han väldigt svår att släppa. Varje litet steg leder framåt. Lekplatsdejter byts till parmiddagar och när Caroline blir erbjuden ett jobb på Adams företag där hans fru Nettan också jobbar, borde hon kanske bromsat. Men vem säger nej till ett toppjobb när det erbjuds?

Alltid du är Pernilla Alms debutbok i en genre som få svenska författare behärskar. Chick-lit är en utskälld genre, men visst är det ändå chick-lit det handlar om? Få märkesklädesreferenser förvisso, men relationerna står i centrum. Det är en rappt skriven historia, möjligen med viss adverböverdos, men med ett bra driv. För alla bloggare som klagat över lässvacka är detta helt klart en perfekt bok. Har du väl börjat läsa kan du inte sluta.

5 reaktioner på ”Inte okej Caroline, inte alls okej”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: