Baileys korta lista 2016

Det var få av de titlar jag väntade mig som nu finns med på årets korta lista för Baileys Women’s Prize for Fiction. Den långa listan såg ut så här och jag är mycket överraskad över att t.ex. Kate Atkinson och Petina Gappah inte finns med i tävlingen längre.

Följande titlar kan vinna årets pris:

Cynthia Bond, Ruby

Anne Enright, The Green Road, (kommer på svenska under 2016)

Lisa McInerney, The Glorious Heresies

Elizabeth McKenzie, The Portable Veblen

Hannah Rothschild, The Improbability of Love

Hanya Yanagihara, A Little Life

 

Juryns ordförande Margaret Mountford sa så här om de utvalda:

“Our choices reflect a really diverse mix of brilliant writing from new and established authors around the world and we hope that everyone will find much to enjoy in them.”

 

Av de sex representerade författarna är tre debutanter och endast en har nominerats förut. Gammalt och nytt helt klart. Gott så. Däremot ställer jag mig frågande till ”around the world” då de är från USA (Cynthia Bond, Elizabeth McKenzie och Hanya Yanagihara), Irland (Anne Enright och Lisa McInerney) och Storbritannien (Hannah Rothschild). En ganska begränsad värld.

Den 8:e juni får vi veta vem som blir årets vinnare. Kanske blir sommaren 2016 den sommar jag läser några av pristagarna, som jag tänkt så många år.

 

1 reaktion på ”Baileys korta lista 2016”

  1. En tråkig kortlista, tycker jag, av samma anledning som du nämner – vadå ”around the world”? Mycket liten värld, som du säger!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: