När kärleken övervinner allt

grynigsfeb_cmyk_12941

Det började med en massa brev till en massa kvinnor. Ungraren Miklós fick en hel lista med ungerska kvinnor, som liksom han befann sig i Sverige efter andra världskriget och han skrev till många. Det fanns dock en kvinna som stack ut, en som han förälskade sig i bara genom ord på ett papper. Hon hette Lili och kämpade även hon med att skapa sig ett nytt liv.

Miklós hade överlevt kriget, lämnat Bergen-Belsen med livet i behåll och därefter även klarat resan norrut till Sverige. Röda korset hade räddat honom, men hans liv hängde utan tvekan på en skör tråd. Fick man tro överläkaren på sjukhuset var han döende, något Miklós vägrade acceptera. Hans livslust är överväldigande. Oavsett vad någon säger till honom är han fast besluten att leva vidare.

Breven spelar en viktig roll i boken Gryningsfeber, som är skriven av Lilis och Miklós son Péter Gárdos. Det har tagit honom tio år att skriva boken och det är tydligt att han vägt varje ord på guldvåg. Det är breven som ligger till grund för handlingen, men Gárdos lyckas ändå göra Lili och Miklós levande. Mycket handlar det om hur tydlig Miklós längtan efter ett bättre liv är. Hur han gör allt för kärleken och verkligen är övertygad om att den unga kvinnan som han aldrig träffat är hans liv kärlek.

Gryningsfeber är en vacker liten bok, fylld av stora känslor. Historien om en kärlek som verkligen övervinner om inte allt, så riktigt mycket, är riktigt gripande. En perfekt bok för alla hjärtans dag.

 

4 reaktioner på ”När kärleken övervinner allt”

  1. Sedär – vi skriver om samma bok på samma dag. En fin läsning tycker jag som gjorde mig både ledsen och hoppfull.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: