Att vara hjältinna

mal_ungdomcyk_11906

Vi har tema hjältar och hjältinnor på Kulturkollo i veckan och idag efterlyser jag kvinnor som tillåts vara hjältinnor även i historieböckerna. I min frustration letade jag igår efter en bok om hjältinnor och fastnade för en bok om och av Malala Yousafzai. Malala -Flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen av Malala Yousafzai och Patricia McCormick vänder sig till yngre läsare och jag är glad att denna viktiga historia nu finns tillgänglig även för dem. Det är en långmäld berättelse om en ovanlig flicka och inte minst en ovanlig pappa. Egentligen är det de vill ganska självklart, att även flickor ska få gå i skolan. Malalas pappa drev flera skolor dit även flickor var välkomna och när talibanerna mer och mer kom att kontrollera Swatdalen, blev hans skolor mer och mer kontroversiella.

Fokuset på viljan att utveckla mer och lära sig saker i skolan är stort och det är viktigt för våra barn att inse hur priviligierade de verkligen är. Det är också nyttigt att få läsa om det fantastiska med Pakistan, inte bara eländet. Malalas kärlek till sitt land är stor och sorgen över att behöva lämna det ännu större. Att hon lever, trots att hon blev skjuten och att hon har ett nytt hem i Storbritannien gör henne självklart tacksam, men det har också medfört en hel del ansvar.

Det är tydligt i boken om Malala att hennes pappa var en viktig orsak till att hon fick utbilda sig och att hon levde ett liv som hon faktiskt kunde påverka själv. Även i boken De förklädda flickorna i Kabul står det klart att vägen till jämställdhet mellan könen går via vettiga pappor, som satsar lika mycket på sina döttrar som de gör på sina söner.

Malala -Flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen är en bra och viktig bok, inte helt lättläst, men den borde funka bra på mellanstadiet. Malala är verkligen en riktigt hjältinna och samtidigt en ganska vanlig flicka. Det är en bra kombination.

4 reaktioner på ”Att vara hjältinna”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: