Vad vi aldrig får glömma

2013-06-17 14.03.43

Idag är det 71 år sedan Auschwitz befriades. Minnet av detta uppmärksammas idag i ett Europa där så mycket är på väg åt fel håll. Högerextrema och nationalistiska partier vinner mark, gränserna stängs och många letar syndabockar bland dem som inte anses tillhöra vår världsdel. Vi får inte glömma förintelsen, vi borde inte göra det, men ändå känns den obehagligt nära.

Jag vill uppmärksamma förintelsens minnesdag med några bok- och filmtips.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är en av de bästa böcker jag läst. Den handlar inte bara om förintelsen, men Miriams tid i koncentrationsläger spelar en mycket viktig roll.

Mannen utan öde av Imre Kertész om pojken Györgys Köves som sätts i koncentrationsläger är en bok som måste läsas.

Pojken i randig pyjamas av John Boyne är din både som bok och film.

Livet är underbart är en fantastisk film av Roberto Benigni om en pappa som försöker skydda sin son mitt i eländet.

Schindlers list av Steven Spielberg är fortfarande en av de bästa filmer som gjorts om förintelsen.

1 reaktion på ”Vad vi aldrig får glömma”

  1. Måste få ändan ur vagnen och läsa Mannen utan öde nu när jag har läst Jag heter inte Miriam. Historier om koncentrationsläger är något jag undvikit för att jag är känslig, så det var väldigt gripande.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: