I huvudet på din katt

Hellman-Holmstrom - I huvudet pa din katt - 9789176291139 - WEB_28b432bb2d4657f5edf571fc43513acf

Jag har faktiskt både lyssnat på och läst I huvudet på din katt av Susanne Hellman Holmström och Sarah J Hellman. Under julens bilturer lyssnade hela familjen med behållning och vi lärde oss en hel del. Visserligen tror jag att boken kanske funkar bättre att bläddra i än att lyssna på i ett svep, speciellt frågesidorna, där det blev lite tjatigt. Samtidigt var det en väldigt trevlig bok att uppleva tillsammans och vi kommer definitivt att använda vår inbundna bok mycket framöver. Det roliga med att lyssna var att vi sedan kunde prata vidare om vissa saker och på så sätt lärde vi känna vår mycket egensinniga katt lite bättre.

Kattens tretton heliga punkter är en viktig del av boken. Där fick vi lov att dubbelkolla om vår Selma har allt hon behöver. Det handlar om mat och dryck, men också till exempel klösmöjligheter och pälsvård. Det vi lärde oss var att katter inte är så lätta att förstå, men att det finns en del saker som alltid går att pröva. Som att ha koll på hur många kattlådor som krävs, vi kunde till slut skandera det korrekta antalet i kör i bilen, ”en låda per katt och en extra”. Vi fick också veta mer om feromoner och vad katter egentligen vill oss när de låter på olika sätt. Idag finns också fler vattenskålar i huset, vilket gör att katten kommer på att hon är törstig lite oftare. Roligast är att följa med in i badrummet och dricka lite. Lite frustrerande är det dock att få veta att vår katt ”gräver” vid matskålen för att hon gillar sin mat extra mycket, eller är missnöjd med den. Inte direkt raka besked.

Roligast är kanske alla små ”visste du att” och alla myter som författarna tar död på. De bryter av de mer faktaspäckade avsnitten och gör att boken blir roligt att både läsa och lyssna på. Lärorikt och roligt, det är en bra kombination.I slutet finns ett frågeavsnitt som passar bättre att bläddra igenom än att lyssna på, men vi kommer att använda det när Selma hittar på knäppa saker. Än så längre är vi hyfsat förskonade från märkliga beteenden, men man vet aldrig.

I huvudet på din katt är en bra, trevlig och matnyttig bok. Jag tycker om den personliga tonen och tydligheten, som gör att den passar lika bra för barn och vuxna. Hela familjen O gör tummen upp! Lite jobbigt är det kanske att vi alla blev vansinnigt sugna på en katt till, trots att vi inser att det inte alltid är så att katter blir bästa vänner.

4 reaktioner på ”I huvudet på din katt”

  1. Vilket roligt boktips! Jag blev väldigt sugen på att läsa den. Kan tyvärr inte ha katt på grund av mitt arbete, men läser gärna om dessa mysiga, spännande djur. 🙂

  2. Den här verkar så himla bra, fast i den riktning jag är på väg i kommer jag nog snarare bli en crazy dog lady än crazy cat lady (vilket jag alltid trodde var det sätt det skulle sluta för mig.) Men jag vill nog ändå läsa den här.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: