Tiger eyes — bättre sent än aldrig

143555

När jag gått igenom 2015 års läsning om och om igen har jag irriterat mig på att jag glömt att skriva om några böcker. Tiger eyes av Judy Blume är en av dem. Det är lätt att tro att en bortglömd bok är en dålig bok, men så är det inte alls i det här fallet.

Tiger eyes handlar om Dawey, som just mist sin far Adam. Han dödades i ett rån mot familjens butik och Dawey hittade honom. För att hantera sorgen tar Daweys mamma med henne och lillebror Jason till Adams syster Bitsy och hennes man Jason. De har inga egna barn och försöker verkligen göra allt för att Dawey och Jason ska känna sig som hemma. Nästan för mycket.

Dawey vill helst hantera sorgen själv och trivs inte riktigt hos Bitsy och Jason, som hon känner är överbeskyddande. Hon vill cykla utan hjälm och klättra ner i den närliggande ravinen. Det gör hon självklart ändå och där träffar hon Wolf.

Tiger eyes är ingen kärlekshistoria, Wolf finns där, men det är inte det viktiga. Istället handlar det om att hantera sorg och försöka skapa ett liv med de nya, sämre förutsättningar som en förlust innebär. Det är starkt och gripande att läsa om Daweys kamp och den frustration hon känner när hennes mamma och lillebror tycks gå vidare så mycket lättare än hon gör.

Tiger eyes skrevs redan 1981 och filmatiserades 2012. Jag läste den för att den ofta rekommenderas i olika lärargrupper och jag ville se om den höll, trots att den är ganska gammal. Jag tycker att den gör det, men skulle säga att Sarah Dessen skriver bättre böcker i samma genre.

4 reaktioner på ”Tiger eyes — bättre sent än aldrig”

 1. Här kommer en otroligt cynisk gissning om varför den här boken tipsas om i lärarkretsar: man fick läsa den på engkursen eller läste strax därefter, och sen har den hängt kvar i alla år för den funkar ju. Varför anstränga sig och läsa något nytt, som tex Sarah Dessen?
  Nej, jag har inte så höga tankar om lärares b&u-läsande för sin undervisning. Det brukar väldigt ofta vara ganska mkt fortsätta i gamla hjulspår.

  1. Cynisk, men säkert inte osannolik. Nästa bok jag ska läsa är Ett hål om dagen, som är ännu ett standardtips. Tillsammans med Ondskan då. Många håller krampaktigt fast vid gamla favoriter och jag tänker att det är lättare för mig att ge kvalificerade tips på alternativa böcker om jag läst favoriterna.

   1. Verkligen, ”Ett hål om dagen” och ”Onskan” känner man igen till 100% som ständiga lärartips. Har läst den senare, men inte Holes.
    Efter alla skolbesök jag gjort är min topplista på sv klassuppsättningar som oftast finns på en högstadieskola och fortf är i ruljangs följande: Ondskan, I taket lyser stjärnorna, Sandor slash Ida, Vinterviken, Tusen gånger starkare.

    1. Precis. Thydell och Herrström tror jag håller bäst. Vinterviken och Sandor slash Ida var bra, men det känns som att tiden sprungit ifrån dem?! Sedan är det svårt att helt veta vad elever gillar, några av mina ettor valde att läsa Lex bok förra året och kallade den en bok mer skriven för lärare än elever. Sådana finns det en del.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: