Costa Book Awards gör läslistan längre

Det verkar vara ett komplicerat pris Costa Book Awards. Igår presenterades fem vinnare i lika många kategorier. Den 26e januari avgörs vilken av dessa vinnare, som blir den slutgiltiga Book of the Year och får ännu ett pris, med tillhörande prissumma. Då avslöjas också vinnare av kategorin Costa Short Story Award.

Kate Atkinson vann sin tredje Costa Award för sin bok A God in ruins, som ges ut på svenska i mars av Massolit, med titeln En gud i spillror. Boken handlar om Teddy Todd, bror till Ursula i Liv efter liv.

The Lonely av Andrew Michael Hurley vann debutantpriset. Boken kallas ett gotiskt mästerverk och jag kan tänka mig ett flertal bokbloggare som går igång på det.

Don Paterson, skotsk poet, vann priset för bästa diktsamling för sin 40 Sonetts. Då jag är svag för sonetter lockas jag lite av den. The Costa biography award vanns av Andrea Wulf, för sin bok The Invention of Nature: The Adventures of Alexander von Humboldt, som var en föregångare till Charles Darwin och tydligen hans inspirationskälla. Vinnaren i kategorin bästa barn- och ungdomsbok är Frances Hardinge med sin bok The Lie Tree.

En genomgång av tidigare priser visar att vinnaren av det slutliga priset oftast går till någon av de skönlitterära böckerna för vuxna, några biografier har fått priserna, men för lyriken och barn- och ungdomskategorin är det tuffare. Förra året vann biografin H is for Hawk av Helen MacDonald, så jag tippar på Atkinson, eller möjligen Hurley i år.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: