Deckare att läsa

Igår avslöjades de tio titlar som nominerats till Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman. Fem svenska och fem översatta. Det märks tydligt att jag läst väldigt lite deckare den senaste tiden, då jag faktiskt bara läst en av de nominerade. Några till vill jag dock läsa.

Nominerade till årets bästa svenska kriminalroman:

Måltavla, Ingrid Hedström, Alfabeta

STHLM delete, Jens Lapidus, Wahlström & Widstrand

UltiMatum, Anders de la Motte, Forum

Skymningsflickan, Katarina Wennstam, Albert Bonniers förlag

Orten, Joakim Zander, Wahlström & Widstrand

 

Nominerade till årets bästa översatta kriminalroman:

Små svarta lögner, Sharon Bolton, Modernista (Little black lies, översättare Karl G och Lilian Fredriksson)

Kvinnan på tåget, Paula Hawkins, Massolit (The girl on the train, översättare Jessica Hallén)

Kolbarnet, Monica Kristensen, Leopard förlag (Kullunge, översättare Ulf Gyllenhak)

Galveston, Nic Pizzolatto, Kalla kulor förlag (Galveston, översättare Lina Erkelius)

De vackraste, Karin Slaughter, HarperCollins (Pretty girls, översättare Villemo Linngård)

 

Vinnarna avslöjas 22 november och visst vill jag läsa några av de nominerade innan dess. Problemet (men också den stora fördelen) med deckare är ju att de ofta skrivs i serier. Jag kan inte hoppa in mitt i serier, utan måste läsa från början. Det gör att vissa av böckerna faller bort.

4 reaktioner på ”Deckare att läsa”

  1. Jag har bara läst Hawkins, men det är flera på listan som jag har spanat på ett tag. Ska också försöka läsa några till innan vinnaren utses 🙂

  2. Katarina Wennstams deckare gillar jag mycket! De går att läsa fristående, problemet är att man blir så saligt förb***ad när man läser. Hon är mycket skicklig på att visa på orättvisor och strukturer i samhället!

  3. Jag läser väldigt mycket och ändå hade jag bara läst två av dessa. Av de svenska har jag inte läst de tidigare i samma serie och då faller de lätt bort…

  4. Trots att jag läst en hel massa av årets nya deckare, har jag inte heller läst mer än en av dessa. Det var Skymningsflickan, och liksom du hoppas jag hinna ge någon mer chansen innan vinnaren utses 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: