En tisdagsutmaning om havet

Veckans tema på Kulturkollo är havet och tisdagsutmaningen lyder så här:

Beskriv ditt förhållande till havet. Dela med dig av någon erfarenhet eller något minne.

Jag är visserligen uppvuxen utanför Göteborg, men vi var en sjöfamilj. Hos mormor och morfar badade vi i Kåsjön, när vi var med farmor i Gagnef var det Mojesjön som gällde och hemma Sandsjön eller möjligen Mollsjön. Havet var Medelhavet, dit vår fullpackade, gula Volvo 245 tog oss ganska ofta. Här hemma var vi sällan vid havet.

De senaste drygt 20 åren har havet blivit viktigare. Det började när jag studerade i Brighton och promenerade i timmar längs strandpromenaden om helgerna. Sedan flyttade jag till Majorna i Göteborg och där är hamninloppet och havet nära. Nu är det Fuengirola som gäller på somrarna och där är havet fantastiskt.

Skriv om ett eller flera kulturella verk som handlar om havet på något sätt. Det kan vara en bok, en film, en tavla, en sång eller något annat.

En av mina absoluta favoritfilmar är Det stora blå, där havet på många sätt är huvudperson. Jean Reno är fantastisk som den kaxige och ganska så osympatiske Enzo. Måste se om den tror jag …

Jag skulle också vilja ha hjälp att hitta namnet på en fransk film jag såg för drygt 10 år sedan, som handlar om en man som reser med sin familj och vänner till ett sommarhus vid havet någonstans. I mataffären springer han på en gammal flickvän och bjuder hem henne på middag. Kan för mitt liv inte komma på varken titel eller skådespelare, men minns att jag tyckte väldigt mycket om den.

 

 

2 reaktioner på ”En tisdagsutmaning om havet”

  1. Det stora blå… en av de vackraste filmer jag någonsin sett. Nu blev jag också sugen på att se om den 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: