Tystnadens triumf

  
Ungern är ett av temaländerna i år, vilket skapat en del debatt här. Det finns däremot ingen aktiv mediedebatt i Ungern sedan de nya medielagarna infördes 2011, menar Gabriel Byström. Mycket handlar om en självcensur och en rädsla för att mista sitt jobb. 

Att EU inte reagerar mer på Fidesz menar Byström är mycket märkligt. Liksom att partiet ingår i den konservativa och kristdemokratiska gruppen, där ingen press sätts mot dem offentligt. Däremot kommer kritik från den liberala gruppen, som menar att de icke-demokratiska strömningarna måste bekämpas. 

Byström påpekar att Putins retorik om att Europas gränser inte är korrekta också finns i Ungern. Vissa gränser ser inte ut som före första världskriget och de är inte helt givna. Synen att vi i väst aldrig kan förstå den ungerska historien och landets lidande gör att den ungerska retoriken och politiken handlar om att EU och Europs är något ont. Orban vill återta den nationella styrkan och har varit skicklig i att ena befolkningen mot gemensamma fiender, som förutom EU är t.ex. romer, judar och homosexuella, som av Jobbik helt avhumaniserade. Det fascistiska Jobbik är nu största partiet enligt opinionsundersökningar. SD ser till exempel Ungern som ett förebildsland, som lyckats skapa ett fascistiskt land inom EU. 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: