Allt detta går över

busqet_ävn_dagåröomlcmyk_11883

Det händer sällan, faktiskt i princip aldrig att jag läser eller ens blir sugen på att läsa en spansk bok. För mig är spansk litteratur episka, historiska tegelstensromaner som jag absolut inte vill läsa. Milena Busquets bok Allt detta går över är något helt annat. Faktum är att det är en bok som passar mig helt perfekt. En bok lik en fransk, pratig film och jag absolut älskar den.

Huvudpersonen Blanca har just mist sin mor. Det blir en del av en rejäl fyrtioårskris, då hon inser att hon faktiskt blivit ganska gammal. Utan en mor blir åldern mer påtaglig. För att komma ifrån vardagen och få sörja ordentligt åker hon till moderns sommarhus i Cadaqués. Hon tar med sig sina barn, sina två ex-män och under några dagar umgås de med vänner. En och annan älskare slinker förbi och historien handlar på samma gång om allt och inget. Det är människor, ett hus och en massa samtal. Helt min typ av bok.

Jag tycker om Blanca och jag tycker om hur Milena Busquets berättar om henne. Hade jag bara läst boken och inte vetat något om författare hade jag trott att det var en fransk bok. Det är en komplimang. Att Busquets arbetat som översättare från franskan kommer därför inte som någon överraskning.

Milena Busquets kommer till Bokmässan i Göteborg och det går att lyssna på henne i Massolits monter, men också på ett seminarium tillsammans med Guadalupe Nettel lördag 14.00-14.45 och själv söndag 12.30-12.50. Här finns hennes mässprogram.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: