Mina svar på B

Skärmklipp 2015-08-17 21.31.50

Veckans bokstav i Kvinnoalfabetet är B och här kommer mina svar. Har nu insett att jag behöver börja anteckna namn som poppar upp i huvudet med jämna mellanrum, för att inte glömma dem när det är dags att värka fram svaren.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?

Det går inte att bortse från Nina Bouraoui, trots att jag redan tjatat hål i huvudet på er angående denna författare som jag beundrar mycket. Jag började dock med senaste romanen i våras och fastnade inte riktigt. Ska självklart försöka igen, men det är i det självbiografiska den riktiga nerven finns. Sedan måste jag faktiskt fuska och nämna även Aase Berg, vars dikter är mycket bra och ungdomsboken Människoätande människor i Märsta en liten pärla.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Björk är en cool sångerska, som jag absolut älskade när det begav sig i början och mitten på 90-talet, men fortfarande återkommer till. Det här är en favorit:

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Valet föll på Karin Boye. Jag tycker om hennes dikter och även romanen Kallocain. Dessutom tycker jag om att läsa om henne, hon var en viktig författare, men också en viktig historisk person och förebild. Både att hon stod emot nazismen och till slut vågade leva med den hon älskade.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?

Oj, många självklart. En som jag snuddat vid, genom att läsa större delen av Det andra könet är Simone de Beauvoir, men det finns ju massor kvar att upptäcka. Förordet till Det andra könet är för övrigt en av de mest briljanta feministiska texter jag läst.

 

 

11 reaktioner på ”Mina svar på B”

    1. Hennes första skiva är förknippad med en intensiv och rolig period i mitt liv. Tror mycket att det handlar om det.

  1. Aase Bers Liknöjd fauna var jag väldigt förtjust i. nu ser jag fram emot hennes nya bok Hackers.
    har också funderat på Simone de Beauvoir som jag inte läst så mycket av

    1. Flera av Simone de Beauvoirs romaner har kommit ut senaste tiden i ny upplaga. Känner att jag vill/borde bekanta mig med henne mer.

  2. Jag var inte så gammal när Björk slog igenom, men minns att hon var väldigt hypad där ett tag. Har lyssnat väldigt lite på henne, det vore kanske någon att upptäcka.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: