Så in i Norden

Det är Anna som klurat ut veckans tisdagsutmaning på Kulturkollo. Hon uppmanar oss att berätta om:

en bok från ett nordiskt land eller språkområde,

I helgen drar jag till Helsingfors, tillsammans med ett helt gäng damer i olika åldrar och så Marcus. Westö är ett tema och hans Hägring 38 får bli min bok. Jag slänger in Århundradets kärlekshistoria av Märta Tikkanen som bonus.

en film från ett annat nordiskt land eller språkområde,

Norsk film har jag egentligen inte sett mycket, förutom Elling då, så det får bli en film jag skulle vilja se, nämligen Mannen som älskade Yngve, filmatiseringen av Tore Renbergs roman med samma namn.

en TV-serie från ett tredje och

Jag har lyckats missa många av senaste årens danska tv-serier, så det får bli en gammal favorit, nämligen Nikolaj och Julie där vi får följa ett par genom en separation och uppbyggnaden av sina nya liv. Nikolajs två kollegor på reklambyrån finns också med. Riktigt bra.

musik från ett fjärde land eller språkområde.

Nu blir det ännu en tidsresa, men det går inte att bortse från Björk, som både gjort fantastiska soloskivor och dessutom sjöng i fina bandet The Sugarcubes, som hette Sykurmolarni på isländska.

En favoritlåt är den här:

PS. Jag hade lätt kunnat göra en hel utmaning om Danmark. DS.

 

6 reaktioner på ”Så in i Norden”

  1. Jag har också mängder att skriva om Danmark – det verkar som det är deras kultur som sipprat in mest av alla in i den svenska. Beror det på att Danmark liksom har en grundmurad trygghet som land? De har, liksom Sverige, varit ett land som dominerat i Norden. Tål att tänkas på!

    1. Ja det blev verkligen mycket dansk. Speciellt gällande film + tv. När det kommer till böcker har jag läst en hel del norskt.

  2. Nikolaj och Julie var innan vi började se så mycket danskt, den är jag nyfiken på.
    Jag har sett (och läst) Jag reiser alene, men inte Mannen som älskade Yngve. Men det är visst samma huvudperson.

    1. Ja, tror det är samma huvudperson, men modellen äldre. Är så himla dålig på att se film, blir mest tv-serier.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: