Behöver vi läsa?

Idag startade jag ett nytt arbetsområde i Svenska 3 där eleverna ska göra litterära analyser. Jag inledde med att läsa en text om synen på skönlitteratur under olika tider och bad dem i grupp koppla texten till dagens syn på läsning och läsförståelse. Enligt PISA läser svenska ungdomar sämre, är det sant och vad beror det i så fall på? Måste en läsa böcker? Vad ska en egentligen ha skönlitteratur till? Räcker det kanske med tidningar för att bli allmänbildad?

Visst kom klassiska repliker som  ”det är så jobbigt att läsa”, men det pågick också en hel del intressanta samtal. Någon menade att bara vissa jobb krävde läsning av mycket text och att de som inte tänker studera vidare klarar sig utan att läsa tjocka böcker. Andra menade att läsning av skönlitteratur är viktigt för att lära känna sig själv, förstå andra människor och bli kreativ. Det räcker med facklitteratur, sa någon och en intressant åsikt som flera delade var att det är lättare att läsa på engelska än på svenska. Flera läste uteslutande på engelska och ansåg sig ha ett bredare ordförråd på engelska än på svenska.

Att skönlitteratur är viktigt för att lära sig mer om andra och även om sig själv kunde ändå de flesta hålla med om, men medan vissa tyckte att det går lika bra med film, ansåg andra att det är nödvändigt med böcker för att lära sig att skapa egna, inre bilder. Huruvida det går att klara sig utan att läsa skönlitteratur delade dock båda de klasser som diskuterade frågan. För vissa är den som läser en bättre och mer lärd människa, medan andra tyckte att kunskap och skönlitteratur inte alls behöver hänga ihop. Tänk på de som läser ”farlig” litteratur, till exempel Anders Behring Breivik, som verkar ha blivit lite väl inspirerad av det han läste. Borde vi kanske censurera böcker som kan anses farliga, undrade jag självklart då, men nej det tyckte ingen. Däremot är det viktigt att läsa många olika sorters böcker och dessutom prata om det lästa, för att kunna stå emot böcker som snarare är propaganda än något annat.

Någon lista lik den som finns in USA, med böcker som ungdomar inte bör läsa, behöver vi absolut inte i Sverige, enligt mina elever. Inte heller behövs diskussioner om bra och dålig litteratur. ”Läs vad du vill, men tänk till och köp inte allt”, var budskapet.

Den som läser är inte automatiskt smartare och den som inte läser är inte automatiskt dum, sa en elev och hänvisade till att dyslektiker kanske undviker att läsa. Det går ju att lyssna på böcker, påpekade då en elev som har dyslexi och visst går det minst lika bra att lyssna som att läsa för att kunna utveckla sitt språk.

Ungdomar läser mer idag än någonsin, vi läser varje dag men inte så långa texter. Snart kommer filmer och spel ses som lika bra. Vi kommer inte se läsning av böcker som något nödvändigt i en framtid där annan läsning får högre status. Precis som läsningen förr ansågs skadlig, kan den tappa i status igen. Håller ni med?

6 reaktioner på ”Behöver vi läsa?”

  1. Jag tycker folk läser skrämmande lite, alla jag känner är fastklistrade i sina iPads, datorer, TVn osv. Sen frågar de mig ”HUR hinner du läsa så mycket?”. Då kunde dom bara ta bort någon timme per dag av slötittandet på TV så skulle dom också hinna. Ibland känner jag mig lite frustrerad att människor ger upp läsandet för att ”det är lättare att se filmen”. Att man bara inte behöver göra den minsta ansträngning, det som är lättast det är bäst. Föräldrar som inte hinner läsa sagor med barnen utan ger dem en iPad att spela på istället. Supertrist.

    1. Att inte läsa för sina barn är mer än trist, snudd på oansvarigt. Tror det handlar om vad man tränar på. Jag har svårt att koncentrera mig en hel film, men läsa funkar bättre.

  2. Jag tycker att ungdomar läser skrämmande lite, men jag kan hålla med de som tycker att facklitteratur kan vara tillräckligt. Jag tror att det kommer att leda till fördumning om vi ständigt ser en filmsnutt istället för att läsa en text. En hel del fenomen i mediavärlden (DNs app t ex) både förutsätter och skapar dumhet. Visst, bilder kan liva upp, men de får inte bli vår enda information.

    1. De som läser gör det fortfarande mycket, men det finns en hel del som aldrig läser utanför skolan. Där har vi en viktig uppgift som lärare och föräldrar.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d